Uporabnikom SMS-storitev se obetajo lepši časi. Foto: Reuters
Uporabnikom SMS-storitev se obetajo lepši časi. Foto: Reuters
Komisarka želi znižati ceno SMS-sporočil, saj meni, da bi morali državljani EU-ja SMS-e v tujino pošiljati svobodno, ne da jih nekdo oskubi. Foto: EPA
Znižanje cen SMS-ov v EU-ju?

Viviane Reding je predstavila predlog za pocenitev kratkih sporočil, ki bo močno olajšala denarnico predvsem tistim, ki veliko potujejo znotraj Evropske unije. Kot je dejala, bo predlagala, da oktobra podajo predlog za uredbo o "roamingu".

Redingova bo skušala za svoj predlog pridobiti podporo držav članic in Evropskega parlamenta. Poleg tega si komisarka prizadeva, da bi veljavnost evropske tarife za telefonske klice v gostovaju podaljšali za tri leta.

Spletna stran s predstavitvijo cen
Evropejci vsako leto s svojih prenosnih telefonov pošljejo približno dve milijardi in pol SMS-sporočil. Povprečna cena sporočila v gostovanju znaša 29 centov, s t. i. evropsko tarifo pa bi njihovo ceno znižali na od 11 do 15 centov. Komisarka je predstavila tudi novo spletno stran, kjer si je mogoče za vsako državo članico EU-ja pogledati, koliko stane dohodni in koliko odhodni klic ter "roaming" pri SMS-u. V primeru Slovenije izračun, narejen za štiriminutni pogovor v naročniškem razmerju, kaže, da bo uporabnik za prejete klice iz tujine plačal 1,15 evra (z DDV-jem), ko pa bo sam klical v Slovenijo iz tujine, pa 2,35 evra. Pri predplačniških klicih se cene razlikujejo.

Mobilni operaterji se za znižanje cen niso odločili
Mobilni operaterji - SMS-sporočila predstavljajo le odstotek njihovega dohodka - vztrajajo, da so brezplačna sporočila po navadi vključena v njihove pakete, zato se sami za znižanje cen niso odločili. Poleg tega vztrajajo, da lansko znižanje cen klicev v gostovanju potrošnikom ni prineslo prav veliko prihrankov, s čimer se očitno strinja tudi Redingova, a dodaja, da zato, ker so operaterji cene znižali le na nekaj pod najvišjo dovoljeno mejo.

Udarec za mobilne operaterje pa se napoveduje jeseni, ko naj bi Evropska komisija objavila predlog o 70-odstotnem znižanju pristojbin, ki si jih med seboj zaračunavajo za izvajanje klicev. Gre namreč za vsaj petkrat večji trg, kot ga predstavljajo gostovanja v drugih mobilnih omrežjih.

30. junija 2007 je uredba o roamingu uvedla evrotarifo oz. od ponudnikov mobilne telefonije zahtevala, da svojim uporabnikom omogočijo cenejše klice med gostovanjem v drugih omrežjih znotraj EU-ja. Zgornja meja je določena v višini 0,49 evra na minuto za odhodne klice in 0,24 evra na minuto za dohodne klice (brez davka). Do 30. avgusta se bo morala cena znižati na 0,46 za odhodne in 0,22 za dohodne klice, do 30. avgusta 2009 pa še za 3 cente.

K. T.

Znižanje cen SMS-ov v EU-ju?