Podpredsednik Evropske komisije pristojen za ekonomske in monetarne zadeve Olli Rehn meni, da lahko Slovenija banke sanira brez zaprositve za mednarodno denarno pomoč. Foto: EPA
Podpredsednik Evropske komisije pristojen za ekonomske in monetarne zadeve Olli Rehn meni, da lahko Slovenija banke sanira brez zaprositve za mednarodno denarno pomoč. Foto: EPA
4,778 milijardna bančna luknja
Objava rezultatov stresnih testov

Rezultati neodvisne ocene so pokazali, da bo Slovenija za pokritje bančne luknje potrebovala 4, 778 milijarde evrov, od tega 3,012 milijarde evrov za dokapitalizacijo treh največjih slovenskih bank, NLB, NKBM, Abanko.

"Danes je postalo jasno, da Slovenija lahko nadaljuje postopek sanacije svojega finančnega sektorja, ne da bi se pri tem na finančno pomoč obrnila na evropske partnerje. To je dobra novica, ki kaže na izjemen pomen odločnega ukrepanja oblasti in dejstvo, da gospodarstvo v evrskem območju zdaj zanesljivo okreva," je dejal podpredsednik Evropske komisije Olli Rehn, pristojen za ekonomske in monetarne zadeve.

V sporočilu za javnosti pa je medtem zapisal, da se "veseli učinkovite sanacije bančnega sektorja", saj je to eden izmed "večjih izzivov" za Slovenijo.

"Ko je komisija pred osmimi meseci ugotovila čezmerna neravnovesja za slovensko gospodarstvo, sem izjavil, da je položaj še vedno obvladljiv, če bodo sledili takojšnji in odločni ukrepi politike. Številni izzivi še vedno ostajajo, vendar lahko z veseljem povem, da je ukrepanje vidno," je pojasnil komisar.

Rehn z zanimanjem pričakuje učinkovito izvajanje strategije za sanacijo in posodobitev bančnega sektorja, ki so ga danes predstavili slovenski organi.

"Prav tako je pomembno, da Slovenija izvede druge gospodarske reforme, zlasti krepitev upravljanja podjetij ter izvedbo privatizacije in regulativnih reform, ki so pomembne za izboljšanje poslovnega okolja. Hiter in odločen napredek na vseh omenjenih področjih bo bistvenega pomena za vzpostavitev zaupanja, povečanje naložb in ustvarjanje pogojev za vzdržno rast in rast zaposlenosti."

Poudaril je še, da so postopek obremenitvenih testov vodile štiri vodilne svetovalne družbe, ki so svoje delo opravile "znotraj zastavljenega časovnega okvira, pri tem pa so uporabile verodostojno metodo, rezultat, česar so zanesljivi podatki".

Postopek je bil po njegovih besedah izveden v tesnem sodelovanju z Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko in Evropskim bančnim organom.

EBRD pripravljena pomagati
Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je pozdravila načrte slovenske vlade za dokapitalizacijo bank in podprla zavezanost slovenskih oblasti k izvedbi široke palete reform. Obljubili so tudi pomoč.

"Slovenske oblasti so dosegle prelomnico v reformnih prizadevanjih, ki bi morala privesti do zmanjšanja vloge države v gospodarstvu. EBRD je pripravljena podpreti ta prizadevanja ter preučuje investicijske priložnosti tako v finančnem kot v korporativnem sektorju," je poudaril predsednik banke Suma Chakrabarti.

EBRD je pripravljena preučiti različne možnosti za posojila gospodarstvu ter podpreti privatizacijo bank v državni lasti in sodelovati pri privatizaciji ključnih podjetij v državni lasti. "Utrditev bančnega sektorja bo morala potekati vzporedno z lastniškimi, finančnimi in upravljavskimi spremembami v korporativnem sektorju," ob tem opozarjajo v banki.

4,778 milijardna bančna luknja
Objava rezultatov stresnih testov