Pandemija je nezakonite dejavnosti samo še okrepila. Foto: EPA
Pandemija je nezakonite dejavnosti samo še okrepila. Foto: EPA

To je svarilo evropskega policijskega urada Europola, ki so ga objavili v rednem poročilu o organiziranem kriminalu v Evropski uniji, v katerem so zapisali, da grožnja, ki jo organizirani kriminal predstavlja Uniji, še nikdar ni bila večja.

Kriminalne organizacije v EU-ju na leto zaslužijo 140 milijard evrov, kar je odstotek BDP-ja Unije in celo več od višine BDP-ja nekaterih držav članic.

Kriminalne organizacije v EU-ju na leto zaslužijo 140 milijard evrov. Foto: Reuters
Kriminalne organizacije v EU-ju na leto zaslužijo 140 milijard evrov. Foto: Reuters

"S tem denarjem kriminalci plačujejo posrednike, slamnate može in najete morilce. Z denarjem, ki ga potrebujemo za bolnišnice, cepiva in okrevanje," je povedala Ylva Johansson, evropska komisarka za notranje zadeve. "Organizirani kriminal spodkopava naše gospodarstvo, družbo in vladavino prava."

70 odstotkov vseh kriminalnih združb deluje v vsaj treh državah članicah. Več kot 40 odstotkov se jih ukvarja s proizvodnjo in preprodajo mamil, kar je še vedno največji kriminalni posel v EU-ju, pranje denarja se skozi paralelni podtalni finančni sistem prepleta z zakonitimi posli, več kot 80 odstotkov kriminalnih organizacij nadzoruje tudi popolnoma zakonite poslovne strukture. In več kot 60 odstotkov jih deluje s pomočjo korupcije.

Evropa na "točki preloma"

Ylva Johansson je napovedala nove ukrepe za pomoč policiji. Foto: EPA
Ylva Johansson je napovedala nove ukrepe za pomoč policiji. Foto: EPA

"Kriminalci se zlahka prilagajajo pandemiji z goljufijami in prodajo lažnih ali neobstoječih zdravil," je povedala Johanssonova in napovedala nove ukrepe za pomoč policiji, da kriminalcem sledi tudi v kriptiranem svetu.

"Slediti moramo denarju in loviti kriminalce s finančnimi preiskavami. Boriti se moramo proti korupciji. Zlasti zdaj potrebujemo javni denar za zdravstvo in okrevanje. Niti en evro, niti en cent ne sme končati v žepih kriminalcev."

Organizirani kriminal, piše v poročilu, je največja notranja varnostna grožnja EU-ju in njenim članicam. Ob tem poročilo še navaja, da bo pandemija najverjetneje še podžgala dejavnosti tolp na celini, in to za več let, v veliki večini zaradi neprecedenčnega priliva kokaina.

Direktorica Europola Catherine De Bolle je ob tem dejala, da je Evropa dosegla "točko preloma", pandemija pa ponuja samo še več priložnosti za nezakonite dejavnosti.

Europol svari pred razmahom organiziranega kriminala