Slovenija točno ve, kaj želi, je med drugim dejal Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija točno ve, kaj želi, je med drugim dejal Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Hrvaška pozdravlja izjavo

Slovenija naj bi tako predložila kompleksno in zahtevno politično in pravno besedilo s pogoji za rešitev problema prejudiciranja meje, ki jih mora Hrvaška izpolnjevati, da Slovenija ne bo zagrozila z blokado pogajanj. Obenem si Slovenija prizadeva, da bi bila zadeva podana v okviru EU in ne v bilateralnem okviru. Hrvaški premier naj bi že dejal, da to ne pride v poštev.

Hrvaški premier Ivo Sanader je sicer predtem dejal, da je Hrvaška pripravljena podpisati izjavo, da noben od dokumentov v pogajanjih z EU-jem ne bo prejudiciral meje. Sanader je to izjavil na srečanju voditeljev Evropske ljudske stranke, ki se ga udeležujeta tudi italijanski premier Silvio Berlusconi in vodja slovenske opozicije Janez Janša, in ki je potekalo pred začetkom zasedanja evropskih voditeljev. Izjavo je pripravilo francosko predsedstvo, vendar je Slovenija nato predstavila svoj, dopolnjen predlog, prvotnega pa ni sprejela.

"Mi natančno vemo, kaj želimo," je še poudaril Pahor in tako zavrnil Sanaderjeva namigovanja, da ni jasno, kaj Slovenija pravzaprav želi. Slovenski premier je tudi povedal, da je Slovenija hvaležna francoskemu predsedstvu, da razume njen interes. Zanikal pa je napovedi, da naj bi se Sanaderjem pogovarjala po telefonu: "Nič me ni obvestil, da bi me rad slišal."

Vodje ljudskih strank podprli Hrvaško
Evropska ljudska stranka je sicer podala mnenje, da bi se na pristopni konferenci moral odražati napredek, ki ga je Hrvaška napravila do zdaj, pozvali pa so tudi vse države članice, naj obnovijo svojo privrženost pogajalskemu procesu ne glede na dvostranska vprašanja. Izjavo je podprl tudi Janez Janša.

E. S.

Hrvaška pozdravlja izjavo