Borut Pahor pri predsednici Slovaške Zuzani Čaputovi. Foto: Twitter Borut Pahor
Borut Pahor pri predsednici Slovaške Zuzani Čaputovi. Foto: Twitter Borut Pahor

Osrednja tema pogovorov predsednikov so bile razmere v EU-ju po pandemiji in soočanje z njenimi posledicami. Izmenjala sta si tudi primere dobrih praks za gospodarsko okrevanje po koronavirusni krizi, so sporočili iz urada predsednika.

Glede finančnega dogovora Evropske unije je Pahor pozneje na novinarski konferenci dejal, da je dober za Evropo in Slovenijo. "Štejem ga za zgodovinskega, ker je v pravem času pravi odgovor na izzive, ki se pojavljajo v Evropi po prvem valu epidemije covida-19," je povedal.

Po njegovem mnenju dokazuje, da je 27 držav Evropske unije sposobnih doseči enotnost pri tako pomembnih vprašanjih, kot je struktura okrevanja držav po pandemiji. Pahor je ob tem čestital slovenskim pogajalcem, da jim je uspelo pridobiti sredstva za zahodno razvojno regijo. Čaputova pa je danes Pahorja seznanila s slovaškimi ambicioznimi načrti na področju varovanja okolja.

Pahor in Čaputova sta se zavzela za hitrejšo integracijo Zahodnega Balkana v EU. Foto: Twitter Borut Pahor
Pahor in Čaputova sta se zavzela za hitrejšo integracijo Zahodnega Balkana v EU. Foto: Twitter Borut Pahor

Ogljična nevtralnost

Slovaška se je namreč zavezala k ogljični nevtralnosti do leta 2050, prizadevajo pa si za zmanjšanje emisij do leta 2030 za 45 odstotkov. Poudarila je, da pozna primere dobrih praks in uspehov Slovenije na teh področjih in da si želi, da bi državi sodelovali in se med seboj navdihovali.

Predsednika sta še potrdila dobre odnose med državama. "Te odnose želim še okrepiti," je dejal Pahor. Slovenski predsednik je izpostavil, da ju s Čaputovo druži zelo soroden oseben politični značaj, delita pa tudi vero v skupno evropsko prihodnost.

Pahor se danes na povabilo Čaputove mudi na svojem prvem uradnem obisku na Slovaškem. Spremlja ga močna gospodarska delegacija ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Pahor obiskal slovaško predsednico Čaputovo