Države članice Evropske unije so potrdile peti sveženj sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino. Foto: AP
Države članice Evropske unije so potrdile peti sveženj sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino. Foto: AP

Novi sveženj proti Rusiji vključuje prepoved uvoza ruskega premoga v vseh oblikah. Izvoz v EU predstavlja četrtino celotnega ruskega izvoza premoga, kar pomeni, da bo Rusija izgubila okoli osem milijard evrov dohodkov na leto, navaja Evropska komisija.

"Te sankcije so bile sprejete po grozodejstvih, ki so jih ruske oborožene sile zagrešile v Buči in drugih krajih pod rusko okupacijo. Cilj je ustaviti to nesmiselno, nečloveško, agresivno obnašanje ruskih sil in odločevalcem v Kremlju jasno sporočiti, da jih bo njihova nezakonita agresija drago stala," je ob sprejetju sankcij povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki se mudi v Ukrajini.

Zamrznitev sredstev štirim ruskim bankam, tudi VTB-ju

Ukrepi vključujejo tudi prepoved transakcij in zamrznitev sredstev štirih ruskih bank, med njimi druge največje ruske banke VTB. Te štiri banke imajo skupaj 23-odstotni delež na ruskem trgu.

EU po novem prepoveduje tudi vstop ladij, ki plujejo pod rusko zastavo, v pristanišča Evropske unije. Poleg tega prepoveduje ruska in beloruska podjetja za cestni prevoz, ki delujejo v EU-ju. Tako pri cestnem kot ladijskem prometu veljajo izjeme za zdravila, hrano, energijo ter humanitarne potrebe.

Četrti ukrep, vreden 10 milijard evrov, je usmerjen na izvoz v Rusijo. Prepoved bo veljala za izvoz kvantnih računalnikov in naprednih čipov, pa tudi občutljivih strojev in druge opreme.

Z naslednjim ukrepom, vrednim 5,5 milijarde evrov, želi EU Rusijo in njene oligarhe odrezati od dobrin, kot so les, cement, morska hrana in alkohol, vključno z vodko.

Prepoved sodelovanja ruskih podjetij pri javnih naročilih

Sankcije pa se nanašajo tudi na splošno prepoved sodelovanja ruskih podjetij pri javnih naročilih v državah članicah. Po novem je prepovedana tudi vsakršna finančna ali nefinančna pomoč podjetjem, ki so v lasti ali pod nadzorom ruske države.

Unija obenem uvaja nove sankcije proti posameznikom in podjetjem. Na seznam so dodali 217 posameznikov in 18 pravnih subjektov. Med njimi so tudi člani t. i. vlad in parlamentov samooklicanih republik Doneck in Lugansk.

Večina sankcij bo začela veljati z objavo v uradnem listu EU-ja, ki je predvidena še danes.

EU sprejel peti sveženj sankcij proti Rusiji

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.