Zasedanja se je prvič udeležil hrvaški finančni minister Marko Primorac, ki je na fotografiji skupaj z vodjo evrske skupine Paschalom Donohoejem, ki v rokah drži hrvaške evrske kovance. Foto: Reuters
Zasedanja se je prvič udeležil hrvaški finančni minister Marko Primorac, ki je na fotografiji skupaj z vodjo evrske skupine Paschalom Donohoejem, ki v rokah drži hrvaške evrske kovance. Foto: Reuters

Ministri, med njimi slovenski minister za finance Klemen Boštjančič, so govorili o ključnih vprašanjih, ki so v zadnjem letu spremljala razpravo o uvedbi digitalnega evra. V razpravi so podali poglede na splošne cilje in politične vidike digitalnega evra, so sporočili iz Sveta EU-ja.

Poudarili so, da mora digitalna valuta dopolniti, ne pa nadomestiti gotovine. Poleg tega mora biti po njihovem mnenju varna, zagotavljati visoko stopnjo zasebnosti, biti preprosta za uporabo in široko dostopna javnosti.

Za to, da bo uspešen, mora digitalni evro pridobiti in ohraniti zaupanje uporabnikov, pri čemer je ključno zagotavljanje zasebnosti, so še zapisali. Evroskupina meni tudi, da mora biti valuta v skladu z drugimi cilji, kot sta preprečevanje pranja denarja in izogibanja plačevanju davkov ter zagotavljanje spoštovanja sankcij.

Po prepričanju ministrov mora ta digitalna valuta zagotoviti tudi finančno stabilnost evrskega območja. Pri snovanju digitalnega evra pa se je treba osredotočiti na potrebe in posebnosti tega območja, so sporočili iz Sveta EU-ja.

Prednost je treba dati temu, da bo tovrstna valuta na voljo po vsej Evropi, obenem pa bo spodbujala inovacije v finančnem sektorju in se bo dopolnjevala z zasebnimi rešitvami.

Finančni ministri članic območja z evrom so pozdravili namero Evropske komisije, da v prvi polovici letošnjega leta poda zakonodajni predlog za vzpostavitev digitalnega evra in urejanje njegovih ključnih lastnosti. O tem bosta nato odločala Svet EU-ja, v katerem so zastopani ministri vseh članic EU-ja, in Evropski parlament.

Zasedanja evroskupine se je danes prvič kot minister polnopravne članice evrskega območja udeležil hrvaški finančni minister Marko Primorac. Hrvaška je 1. januarja letos postala 20. članica območja s skupno evropsko valuto.