"Te evropske volitve so odločilne. Za našo prihodnost, za prihodnost reproduktivnih pravic in za več kot 20 milijonov žensk v EU-ju," so v Inštitutu 8. marec zapisali na družbenem omrežju Facebook. Foto: Inštitut 8. marec

Na spletni novinarski konferenci so koordinatorice pobude za varen in dostopen splav v Evropi iz Slovenije, Finske, Poljske, Francije, Španije, Irske, Avstrije in Hrvaške poudarile nujnost podpore evropskih politikov in strank za uspeh pobude.

Državljane EU-ja so pozvale, naj na junijskih evropskih volitvah glasujejo za kandidate in kandidatke, ki zagovarjajo pravico do umetne prekinitve nosečnosti, saj bodo o pobudi nazadnje odločali novoizvoljeni evropski poslanci in nova Evropska komisija.

Izid volitev bo tudi v splošnem determiniral življenje Evropejcev prihodnjih pet let. Ob tem so pobudnice med drugim posvarile pred negativnimi učinki, ki bi jih zmaga skrajne desnice lahko imela za ženske in njihove reproduktivne pravice, za skupnost LGBTQ+, za spoštovanje človekovih pravic in varovanje okolja.

Podporniki pobude Moj glas, moja izbira Bruslju predlagajo sprejetje pravne podlage za vzpostavitev finančnega mehanizma, ki bi podpiral države članice pri zagotavljanju varnega in dostopnega splava. Evropska komisija je pobudo uradno registrirala aprila.

Pobuda potrebuje milijon podpisov v najmanj sedmih državah članicah EU-ja, ki morajo biti zbrani v enem letu. To bi Evropsko komisijo prisililo v odziv na zahtevo. Do zdaj so skupno zbrali več kot 330.000 podpisov, prag potrebnega števila podpisov pa so že presegli v petih državah.