Eva Kaili. Foto: AP
Eva Kaili. Foto: AP

Tožilstvo imena vpletene države ni navedlo, niti podrobnosti o aretiranih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Časopis Le Soir pa poroča, da naj bi šlo za lobiranje Katarja za svetovno nogometno prvenstvo.

Vir blizu primera je potrdil poročanje medijev, da se preiskava osredotoča na domnevne poskuse podkupovanja katarskih uradnikov italijanskega socialista Antonia Panzerija, ki je bil evropski poslanec med letoma 2004 in 2019.

Med aretiranimi je tudi grška evropska poslanka iz vrst socialistov Eva Kaili, ki je ena od podpredsednic Evropskega parlamenta, je vir blizu primera povedal francoski tiskovni agenciji AFP. Poslanko naj bi pridržali na policiji zaradi zaslišanja.

Iz grške socialistične stranke Pasok so že sporočili, da so jo iz stranke izključili.

Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Le Soir je poročal, da naj bi katarski uradniki "branili" svetovno nogometno prvenstvo v Katarju, ki je deležno številnih kritik, kot tudi domnevni napredek svoje države na področju človekovih pravic in delovnih razmer za migrantske delavce, potem ko so mednarodne organizacije izrazile zaskrbljenost zaradi smrti delavcev migrantov pri gradnji stadionov za svetovno prvenstvo.

Tožilstvo je medtem sporočilo samo to, da preiskovalci že več mesecev "sumijo, da zalivska država vpliva na gospodarske in politične odločitve Evropskega parlamenta, in sicer z nakazili velikih vsot denarja ali znatnimi darili tretjim osebam s pomembnim ali strateškim položajem v Evropskem parlamentu".

Dodali so, da je bila preiskava osredotočena na asistente evropskih poslancev in na domnevno kriminalno združbo ter domnevno korupcijo in pranje denarja, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Belgijska časopisa Le Soir in Knack sta poročala, da so preiskavo sprožili julija in da so danes aretirali nekdanjega evropskega poslanca, 67-letnega člana leve stranke Člen ena Panzerija. Tudi drugi, ki so jih aretirali, naj bi bili Italijani, in sicer generalni sekretar Mednarodne konfederacije sindikatov Luca Visentini ter direktor nevladne organizacije in asistent v Evropskem parlamentu.

Časopisa navajata, da sta Panzeri in Visentini v bruseljskih krogih zelo znana. Panzeri je bil evropski poslanec tri mandate in član politične skupine socialistov in demokratov (S&D), pa tudi predsednik pododbora za človekove pravice.

Visentini je že vrsto let vodilna osebnost evropskih sindikatov, novembra pa je postal vodja Mednarodne konfederacije sindikatov, ki zastopa več kot 200 milijonov delavcev.

Policija je sicer danes med šestnajstimi preiskavami v različnih delih belgijskega glavnega mesta zasegla 600.000 evrov gotovine ter računalniško opremo in mobilne telefone. Zasežene predmete bodo pregledali.