Morawiecki je v svojem govoru na nemški univerzi v Heidelbergu predstavil svojo vizijo o prihodnosti Evrope, pri čemer je izrazil nasprotovanje evropski federaciji in centralizaciji. Foto: EPA
Morawiecki je v svojem govoru na nemški univerzi v Heidelbergu predstavil svojo vizijo o prihodnosti Evrope, pri čemer je izrazil nasprotovanje evropski federaciji in centralizaciji. Foto: EPA

Konservativna poljska vlada je bila, ko je govora o evropskem integracijskem procesu, vselej skeptična do centralizirane "superdržave". Tudi premier Morawiecki je v svojem govoru, ki ga je imel v ponedeljek na univerzi v Heidelbergu, poudaril vlogo suverenih nacionalnih držav pri "ohranjanju svobode narodov".

"Potrebujemo Evropo, ki je močna zaradi svojih nacionalnih držav, in ne tiste, ki je zgrajena na njihovih ruševinah," je dejal Morawiecki. Po njegovem prepričanju je zmotno težiti k evropski superdržavi, kot si to želijo nekateri birokrati v Bruslju.

"Nič ne bo bolje varovalo svobode narodov, njihove kulture, socialne, gospodarske, politične in vojaške varnosti kot nacionalne države," je prepričan Morawiecki, ki je posvaril pred nadaljnjo federalizacijo EU-ja, poroča bruseljski portal Euractiv.

Alternativa Evropi suverenih nacionalnih držav bi bila "tehnokratska utopija, ki si jo nekateri v Bruslju očitno predstavljajo", ali "neoimperializem", je še dejal poljski premier, ki je v preteklosti že večkrat izrekel kritike na račun Bruslja. Evropska komisija je Varšavo že večkrat okrcala zaradi sporne pravosodne reforme, nazadnje pa je napovedala tudi tožbo proti Poljski pred Sodiščem EU-ja zaradi izpodbijanja načela primarnosti prava EU-ja.

"Če si bodo posamezne države EU-ja prizadevale prevladati nad drugimi, lahko Evropa postane žrtev istih napak iz preteklosti," je še opozoril Morawiecki in dejal, da se bo njegova "proevropskost" izražala v podpori širitvi EU-ja in ne nadaljnji centralizaciji.

Govor Morawieckega se navezuje na podobne govore o prihodnosti EU-ja, ki so jih pred njim imeli tudi drugi voditelji EU-ja, denimo nemški kancler Olaf Scholz avgusta lani na Karlovi univerzi v Pragi in francoski predsednik Emmanuel Macron v govoru na pariški Sorboni ob začetku svojega prvega mandata leta 2017, ko je predstavil načrte za Evropo.

Morawiecki se v svojem govoru tudi ni mogel izogniti ruski agresiji proti Ukrajini. "Tisti, ki so desetletja želeli strateško zavezništvo z Rusijo in so evropske države naredili odvisne od Rusije pri dobavi energije, so naredili strašno napako," je menil Morawiecki. Medtem pa so imeli prav tisti, ki so svarili pred ruskim imperializmom in govorili, da ne smemo zaupati Rusiji, je dodal.

"Brez vpletanja ZDA, in morda tudi Poljske, danes ne bi bilo Ukrajine," je še dejal poljski premier.