Komisar Franco Frattini je že v torek v Evropskem parlamentu zavrnil namige, da so razlogi za zamudo politični. Foto: EPA
Komisar Franco Frattini je že v torek v Evropskem parlamentu zavrnil namige, da so razlogi za zamudo politični. Foto: EPA
Evropska komisija
Evropska komisija si bo še naprej prizadevala za zagotovitev pravega ravnotežja med zagotavljanjem varnosti in spoštovanjem človekovih pravic. Foto: RTV SLO

Poslanci predvsem iz novih članic Evropske unije so opozorili na napovedane zamude pri širitvi schengenskega območja brez notranjih meja za novinke. Neodvisna češka poslanka Jana Bobošikova je poudarila, da je zavlačevanje neupravičeno in krši načelo do svobode gibanja.

Poslanka s Poljske pa je dodala, da brez schengna ne moremo imeti učinkovite politike do priseljencev in ustrezne solidarnosti pri boju proti terorizmu. Predstavnik Finske, ki trenutno predseduje Evropski uniji, Kari Rajamaeki pa je pojasnil, da je širitev schengna pomemben politični cilj Unije, vendar pa morajo biti za to izpolnjeni vsi pogoji. Ob tem je obljubil, da bo Evropska unija storila vse, kar je v njeni moči, da bi čim prej prišlo do širitve schengna.

Kritike Evropske komisije
Poslanci Evropskega parlamenta so kritizirali Evropsko komisijo in države članice, da za odločanje o določenih temah porabijo preveč časa.

Poslanci komisarjem in državam očitajo preveč besed in premalo ukrepov, čeprav bi lahko vprašanje nezakonitih migracij, terorizma in trgovine z ljudmi učinkovito reševali le s skupnimi in usklajenimi dejanji.

Parlament je evropskega komisarja za pravosodje, svobodo in varnost Franca Frattinija in notranje ministre držav EU-ja pozval, da pospešijo prizadevanja in se čim prej dogovorijo o skupni politiki na teh področjih.

V Evropskem parlamentu je bilo slišati tudi pozive proti kršenju človekovih pravic ob zagotavljanju zadostne varnosti.