Swift ne upravlja prenosov podatkov, ampak le hrani informacije za finančne organizacije. Foto: EPA
Swift ne upravlja prenosov podatkov, ampak le hrani informacije za finančne organizacije. Foto: EPA
Evropska centralna banka
Belgijski časopis Le Soir pa je objavil, da naj bi za posredovanje podatkov vedele vse pomembnejše evropske banke, med njimi tudi Evropska centralna banka. Foto: EPA

Po mnenju finske ministrice za evropske zadeve Paule Lehtomaeki je treba državljane zaščititi ne le pred terorizmom, temveč tudi pred nezakonitim predajanjem osebnih podatkov. Ob tem bi bilo nujno potrebno zakonito sodelovanje držav, še posebej na področju financ, je dodala.

Belgijsko podjetje Swift, ki posreduje v večini mednarodnih finančnih transakcij Evropejcem, je ZDA po terorističnih napadih 11. 9. posredovalo podatke, ki bi lahko obremenili domnevne teroriste in sledili njihovim finančnim poslom.

Swift hrani podatke več kot 7.800 finančnih organizacij po Evropi, vključuje pa podatke o imenih imetnikov računov, številke računov in druge identifikacijske podatke. Podjetje naj bi ZDA posredovalo le omejeno število podatkov, belgijski premier Guy Verhofstadt pa je že napovedal temeljito preiskavo.

V ZDA pa so prepročani, da s pridobivanjem podatkov niso storili nič nezakonitega. Predsednik ZDA George Bush trdi, da so ZDA v vojni s skupino ljudi, ki hoče prizadeti ZDA. Zato se o pridobivanju podatkov ne bi smelo pisati, saj to Američenom le škodi.