Razlike v kakovosti izdelkov so odkrili tudi na Madžarskem. Foto: Reuters
Razlike v kakovosti izdelkov so odkrili tudi na Madžarskem. Foto: Reuters
Madžarska
Vzhodnoevropske države zahtevajo odpravo razlik v kakovosti hrane na trgovskih policah. Foto: Reuters
Različna kakovost izdelkov v Evropi

Madžarsko kmetijsko ministrstvo je sporočilo, da bodo predlog za ukrepanje podali na zasedanju ministrov Evropske unije za kmetijstvo in ribištvo, ki bo potekalo 6. marca. V Budimpešti so tudi pozdravili slovaški predlog, da bi države Višegrajske skupine - Češka, Madžarska, Poljska in Slovaška - kmalu organizirale srečanje na to temo.

Češki premier Bohuslav Sobotka je že napovedal, da bodo premierji Višegrajske skupine o kakovosti živilskih izdelkov razpravljali že ta četrtek na vrhu v Varšavi. Po njegovih besedah omenjena problematika potrebuje evropsko rešitev, pri čemer mora biti vključena tudi Evropska komisija.

Nekatere države v srednji in vzhodni Evropi so v preteklih tednih že pozvale EU k prepovedi uporabe slabših sestavin pod isto blagovno znamko na nekaterih evropskih trgih. Omenjena praksa sicer ni nezakonita, saj evropska zakonodaja dopušča prodajo različnih izdelkov pod enakimi blagovnimi znamkami, dokler so na embalaži navedene vse sestavine.

"Češka ne bo zabojnik za smeti"
Prejšnji teden so se slovaški inšpektorji odpravili v trgovine in nakupili 22 izdelkov. "Kupili smo enake izdelke istih blagovnih znamk, ki jih prodajajo na Slovaškem in v Avstriji," je povedal Jozef Bireš s slovaškega urada za varno hrano. Analiza je pokazala, da je polovica izdelkov, ki so jih kupili v slovaških trgovinah, občutno slabše kakovosti od tistih z avstrijskih trgovskih polic.

"Kupec ne pričakuje, da bo v enakem izdelku več umetnih barvil, sladil in aditivov ter manjši delež mesa," je bila jasna slovaška kmetijska ministrica Gabriela Matečna.

Sledil je tudi odziv Češke, ki je multinacionalkam, ki se ukvarjajo s proizvodnjo hrane in pijače, sporočila, da ne bo več evropski zabojnik za smeti.

Na enako težavo so naleteli v trgovinah na Madžarskem, kjer so inšpektorji pri 24 domnevno identičnih izdelkih odkrili bistvene razlike v okusu, vonju in sestavi. "Ista prehranska podjetja in trgovine v Avstriji proizvajajo in prodajajo kakovostnejše izdelke istih blagovnih znamk kot na Madžarskem," je pojasnil vodja kabineta madžarskega premierja Janos Lazar.

"Madžari nočejo pojasnil in izgovorov, hočejo pošteno in enako obravnavo. Pri hrani nočejo dvojnih standardov," je nato sporočil še Robert Zsigo z madžarskega kmetijskega ministrstva.

Različna kakovost izdelkov v Evropi