Za čimprejšnji dogovor se je zavzela tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik parlamenta David Sassoli pa je poudaril, da je ta teden pomemben v pogajanjih. Foto: Reuters
Za čimprejšnji dogovor se je zavzela tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik parlamenta David Sassoli pa je poudaril, da je ta teden pomemben v pogajanjih. Foto: Reuters

"Zdaj ne potrebujemo zamud, potrebujemo zakonodajo," je ob zaostrovanju epidemioloških razmer po Evropi povedal nemški finančni minister Olaf Scholz in dodal: "Vse strani, vključno z Evropskim parlamentom, lahko pozovem, da se odpovejo običajnim pogajalskim taktikam in zagotovijo, da bo kmalu doseženo soglasje."

O pogajanjih o svežnju za boj s pandemijo, ki vključuje sedemletni proračun Unije v vrednosti 1074 milijard evrov in sklad za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov, so sicer prek videokonference govorili predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli in nemška kanclerka Angela Merkel.

Von der Leyen: Napredek je spodbuden

"Napredek je spodbuden, vendar pa je treba premostiti razlike, ki ostajajo. Dogovor je treba skleniti zelo kmalu," je ob tem na Twitterju zapisala predsednica Evropske komisije, Sassoli pa je na Twitterju zapisal, da je ta teden pomemben na pogajanja: "Evropski parlament se enotno zavzema za to, da se doseže hiter in ambiciozen odziv, ki bo koristil vsem evropskim državljanom."

Potem ko so voditelji članic povezave julija po maratonskem zasedanju dosegli dogovor o svežnju za spoprijem Evrope s pandemijo, morajo zakonodajni sveženj države zdaj doreči še v pogajanjih z Evropskim parlamentom. Pogajanja, ki jih zaznamujejo vzajemne obtožbe parlamenta in članic za zastoj, doslej še niso prinesla bistvenega premika. Med ključnimi odprtimi vprašanji sta zahteva parlamenta za dodaten denar za nekatere zanj bistvene evropske programe ter povezava spoštovanja vladavine prava in evropskega proračuna.