Obisk spada v okvir priprav na slovensko predsedovanje Svetu Evropske unije v drugi polovici leta, ministrica pa je sogovornikom predstavila prednostne naloge slovenskega predsedstva na svojem področju.

Ministrica se zavzema čimhitrejšo vzpostavitev celotne institucije. Foto: Zajem zaslona
Ministrica se zavzema čimhitrejšo vzpostavitev celotne institucije. Foto: Zajem zaslona

Ministrica je s sogovorniki razpravljala predvsem o prednostnih nalogah, ki Slovenijo čakajo med predsedovanjem Svetu EU-ja na področju pravosodja. Seveda pa se niso mogli izogniti niti razpravi o imenovanju evropskih delegiranih tožilcev, saj Slovenija tako kot še štiri druge članice Unije, ki sodelujejo v projektu evropskega javnega tožilstva, še ni imenovala svojih tožilcev.

Kot je znano, je evropski komisar za pravosodje Reynders že pred časom pozval Slovenijo, naj imeni tožilcev pošlje najpozneje do 18. maja, da bi evropsko javno tožilstvo lahko začelo delovati 1. junija, kot je načrtovano. Vendar pa se slovenska vlada do zdaj še ni seznanila z imeni, čeprav je ministrica to predlagala že dvakrat.

"Kot ministrica za pravosodje sem naredila vse, kar je treba za to, da se tudi v Sloveniji ta institucija vzpostavi: in sicer zakonska podlaga, zadostno število zaposlenih, finančna sredstva in prostore, kjer bodo lahko delovali. Nujni nadaljnji korak za celovito vzpostavitev pa je na vladi kot kolektivnem organu. Sama zagovarjam celovit pristop in čimhitrejšo vzpostavitev celotne institucije, in to je tudi to, kar bom povedala jutri na srečanju s komisarjem," je dejala ministrica.

Osrednji prednostni nalogi med predsedovanjem na področju pravosodja bosta za Slovenijo sicer pogajanja na področju uvajanja elektronskih dokazov, kjer si želi doseči konkreten napredek, saj so trenutno na tem področju še velike razlike med državami. Drugo pomembno področje pa je uvajanje umetne inteligence na področju pravosodja, kjer bo treba zagotoviti etično uporabo tehnologije, saj ta pri izbiranju in vrednotenju dokazov za kazniva dejanja ne sme popolnoma zamenjati človeka.

Kot poroča STA, je glavna evropska tožilka Laura Kövesi glede začetka delovanja evropskega tožilstva na Twitterju danes zapisala, da Slovenija ne more ustaviti dela evropskega javnega tožilstva, da pa "očitno pomanjkanje iskrenega sodelovanja otežuje našo učinkovitost, izvajanje tega, za kar smo bili ustvarjeni: da izboljšamo zaščito proračuna EU in zagotovimo vladavino prava".