Trg zmagovalcev v središču Kaliningrada. Foto: EPA
Trg zmagovalcev v središču Kaliningrada. Foto: EPA

V skladu s predlogom Evropske komisije, ki ga morajo potrditi države članice sedemindvajseterice in Evropski parlament, bi vseh 15.000 kvadratnih kilometrov Kaliningrada, ruskega ozemlja, ki leži med Poljsko, Litvo in Baltskim morjem, postalo mejno območje.

Kot poroča EU Observer, bo to omogočalo sosedam Poljski in Litvi, da bosta izdali posebne dovolilnice za prebivalce Kaliningrada, ki bodo lahko čez mejo potovali brez dolgotrajnih in dragih postopkov za vizume, kot veljajo ob vstopu v schengensko območje. A naj bi ukrep veljal le za razdaljo 30 kilometrov, ali v posebnih primerih 50 kilometrov, od ruske meje.

"Rešitev, ki jo predlaga Evropska komisija, bi ljudem olajšala medsebojne stike in povečala gospodarsko sodelovanje na obeh straneh meje, ne da bi to vplivalo na varnost," je povedala evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström in dodala, da bodo življenja prebivalcev Kaliningrada lažja, saj ne bo nobenih omejitev za prehajanje meja.

Podobno tudi za Ukrajino, Moldavijo in Rusijo
Evropska unija je podoben mejni režim že uvedla na mejah z Ukrajino in Moldavijo, nekaj podobnega pa naj bi pripravljala tudi za Belorusijo, če se bo tam spremenil politični režim. Rusija naj bi podoben režim sklenila z Norveško, ki sicer ni članica Evropske unije, je pa članica schengenskega območja.

Kaliningrad, poznan tudi po nemškem imenu Königsberg, je Rusija od Nemčije dobila leta 1945. V času Sovjetske zveze je bilo zaprto vojaško območje, danes pa je ruska eksklava, kjer so še vedno številne ruske vojaške baze, svoj sedež pa ima tam tudi ruska mornarica. Prestolnica Kaliningrad je pristaniško mesto in upravno središče kaliningrajske oblasti.