Po izstopu Združenega kraljestva januarja letos ima Evropska unija zdaj 27 članic. Foto: EPA
Po izstopu Združenega kraljestva januarja letos ima Evropska unija zdaj 27 članic. Foto: EPA

Tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman je v deklaraciji, ki jo je predstavil 9. maja 1950, predlagal ustanovitev Evropske skupnosti za premog in jeklo (ESPJ), katere članice bi združile svojo proizvodnjo premoga in jekla. S tem je vojna med zgodovinskima tekmicama Francijo in Nemčijo postala "ne samo nesprejemljiva, ampak materialno neizvedljiva," piše v deklaraciji.

Deklaracija, ki je položila temelj Evropski uniji, je začela enkraten in iskren političen projekt, ki je zagotavljal mir in blaginjo ter izboljšanje življenja evropskih državljanov. Že pred 70 leti je deklaracija vsebovala idejo, da Evropa ne bo zgrajena naenkrat po enem načrtu, ampak skozi konkretne uspehe, ki ustvarijo solidarnost, so sporočili iz Evropskega parlamenta, ob tem pa opozorili, da je novi koronavirus dal jasno vedeti, da EU ostaja nedokončan projekt. Prepričani so, da je vloga Unije zdaj pomembnejša kot kadar koli prej.

Robert Schuman in tedanji kancler Zahodne Nemčije Konrad Adenauer. Foto: AP
Robert Schuman in tedanji kancler Zahodne Nemčije Konrad Adenauer. Foto: AP

ESPJ so sestavljali Francija, Zahodna Nemčija, Italija, Nizozemska, Belgija in Luksemburg ter je bila prva od nadnacionalnih evropskih povezav, ki so se pozneje oblikovale v to, kar je zdaj Eevropska unija. Povezavo danes sestavlja 27 držav, Slovenija se ji je pridružila pred 16 leti.

Številni dogodki ob dnevu Evrope

Osrednje bruseljske institucije Evropska komisija, Evropski parlament in Svet EU-ja pripravljajo dogodek na Facebooku o aktualni krizi novega koronavirusa. "Ta dogodek je prostor za skupno razpravo, medsebojno navdihovanje, slavljenje junakov boja proti covidu-19 in za to, da boste vedeli, kako Evropa dela za vas," so zapisali na strani dogodka.

Med 10. in 13. uro bo potekal prenos v živo iz Evropskega parlamenta v Bruslju. Med drugim bo predsednik parlamenta David Sassoli govoril s predstavniki organizacij, ki delujejo za solidarnost v Evropi. Potekala bo tudi razprava s podpredsednikoma parlamenta Othmarjem Karasom in Katarino Barley o prihodnosti Evrope.

Ponudili bodo še ogled interaktivne razstave ob 70. obletnici Schumanove deklaracije in ogled Evropskega parlamenta na daljavo. Popoldne bo med drugim potekala okrogla miza o Evropi v letu 2020, obiskovalce spletnega dogodka pa bodo organizatorji popeljali tudi na glasbeno popotovanje po Evropi.

Številne dogodke ob dnevu Evrope so pripravili tudi po državah članicah, ki so se morali zaradi pandemije novega koronavirusa preseliti na splet ali televizijo. Televizijsko oddajo Dan Evrope pri vas doma je v petek zvečer pripravilo tudi predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji. V oddaji je med drugim potekal pogovor o izzivih, s katerimi se spopadajo Evropejci. Svoj pogled je predstavil tudi evropski komisar Janez Lenarčič. Glasbeniki pa so s priredbami znanih skladb iz zgodovine Evrovizije spomnili na vrednote miru in solidarnosti med evropskimi narodi.

Pahor si ob dnevu Evrope želi več povezanosti

Pahor: Evropska unija ni problem, je rešitev

Praznovanju dneva Evrope se je s sporočilom "Več Evrope, več solidarnosti" pridružil tudi predsednik republike Borut Pahor. "Evropska unija ni problem. Evropska unija je rešitev," je poudaril v govoru na videoposnetku, ki ga je objavil na Twitterju.

"Vsi, ki verjamemo v nenadomestljivo vlogo Evropske unije pri zagotavljanju miru in varnosti. Vsi, ki verjamemo v njena prizadevanja za blaginjo vseh Evropejcev, za demokracijo, človekove pravice, vladavino prava, svobodo medijev. Vsi, ki verjamemo v čudovito raznolikost in sožitje naših narodnih in drugih identitet. Vsi, ki verjamemo v Evropo kot globalnega voditelja. Vsi mi praznujemo 9. maj dan Evrope kot naš skupni praznik," je dejal slovenski predsednik.