Foto:
Foto:
Jadranka Kosor
Hrvašaka premierka Jadranka Kosor je po srečanju s predsedujočim EU-ju, švedskim premierjem Fredrikom Reinfeldtom, in nemško kanclerko Angelo Merkel v Gdansku dejala, da sta slovenska in hrvašaka stran v pogovorih ustvarili novo ozračje medsebojnega spoštovanja in uveljavljanja. Foto: EPA
Poljska
Kosorjeva, ki se je udeležila slovenosti ob 70. obletnici začetka druge svetovne vojne v Gdansku, upa, da se bo kmalu s premierjem Pahorjem sestala tudi v Sloveniji. Foto: Reuters

Srečanje s hrvaško kolegico Jadranko Kosor ob robu slovesnosti ob 70. obletnici začetka druge svetovne vojne v Gdansku je premier Borut Pahor označil za nadaljevanje krepitve dobrega vzdušja, "kar pomaga pogajalcem na obeh straneh, da v naslednjih tednih pridejo do predloga rešitve, ki bo v obojstransko zadovoljstvo".

Pahor in Kosorjeva sta se ločeno sestala tudi s predsedujočim EU-ju, predsednikom švedske vlade Federikom Reinfeldtom, po Pahorjevih besedah z namenom, "da kot članica in kandidatka ugotovimo, ali smo izpolnili pričakovanja iz Trakošćanov, da dosežemo dogovor v obojestransko zadovoljstvo".

Kot je znano, sta premierja po srečanju v Trakošćanih na Hrvaškem povedala le, da sta dosegla dogovor v okviru, ki bi lahko do konca leta privedel do rešitve vprašanja nadaljevanja hrvaških pogajanj z EU-jem in meje med državama, vendar podrobnosti nista razkrila.

Kosorjeva: Ljubljana in Zagreb opravila večino dela
Sicer pa je hrvašaka premierka Kosorjeva po srečanju s predsedujočim EU-ju, švedskim premierjem Reinfeldtom, in nemško kanclerko Angelo Merkel dejala, da sta slovenska in hrvašaka stran v pogovorih ustvarili novo ozračje medsebojnega spoštovanja in uveljavljanja.

Ocenila je, da bosta obe strani prišli do cilja - rešitve vprašanja meje med državama in sklenitve hrvaških pogajanj za vstop v Evropsko unijo - in dodala, da imata Slovenija in Hrvaška popolno podporo švedskega predsedstva EU-ju za nadaljevanje pogovorov o zastoju v pristopnih pogajanjih Hrvaške z EU-jem.

Urejanje podrobnosti s "tiho diplomacijo"
"Povedala sem premierju Reinfeldtu, da verjamem, da bomo zelo kmalu prišli do konca urejanja omenjenega vprašanja. Opravili smo približno 95 odstotkov dela, ostale pa so še nekatere podrobnosti," je po poročanju Hine dejala Kosorjeva. Švedskemu kolegu je še pojasnila, da bosta strani nadaljevali pogovore prek "tihe diplomacije" in spoštovali dogovor iz Trakošćana, da javnosti v obeh državah, dokler ne bo dosežen dogovor, o pogovorih ne bosta obveščali. Kosorjeva je še izrazila upanje, da se bo s premierjem Pahorjem kmalu sestala tudi v Sloveniji.

Pahor: Srečanje za poglobitev zaupanja
Sicer pa je premier Pahor pred odhodom v Gdansk že povedal, da bo srečanje s Kosorjevo pomenilo "nadaljevanje procesa poglobitve zaupanja med obema državama", potem ko se je v nedeljo na Bledu ob robu strateškega foruma v spremstvu zunanjega ministra Samuela Žbogarja srečal z vodjo hrvaške diplomacije Gordanom Jandrokovićem.