Prva dama slovenskega protokola je o pripravah na ugledno funkcijo za MMC povedala, da se v protokolu nanjo pripravljajo že od leta 2005. Foto: RTV SLO
Prva dama slovenskega protokola je o pripravah na ugledno funkcijo za MMC povedala, da se v protokolu nanjo pripravljajo že od leta 2005. Foto: RTV SLO
Zastava EU-ja
Slovenija bo Uniji začela predsedovati 1. januarja 2008. Foto: EPA
Brdo pri Kranju
Protokol bo pomembno vlogo odigral tudi na državniških srečanjih v dvorcu na Brdu pri Kranju. Foto: EPA

Pri našem delu se vedno lahko zgodi kaj nepredvidenega.

Ksenija Benedetti

O tem smo se pogovarjali s Ksenijo Benedetti, prvo damo slovenskega protokola.

Koliko časa se v Protokolu Republike Slovenije že pripravljate na slovensko predsedovanje Evropski uniji in kako?
Na predsedovanje Slovenije Svetu EU se v Protokolu Republike Slovenije pripravljamo že od leta 2005. Sodelujemo predvsem pri pripravi na predsedovanje z logističnega in protokolarnega vidika, naši sodelavci so vpleteni v priprave na vseh področjih. Pri tem tesno sodelujemo tako s sekretariatom za predsedovanje kot s posameznimi ministrstvi pri načrtovanju njihovih dogodkov.

Se je (bo) vaša ekipa za obdobje od 1. januarja do 1. julija 2008 močno povečala?
Za potrebe predsedovanja je našo ekipo okrepilo deset novih sodelavcev, kar bistveno pripomore k naši učinkovitosti.

Kaj za slovenski protokol lahko pomeni predsedovanje Uniji?
Vsekakor bo za našo službo predsedovanje velika dodatna obremenitev. Protokol Republike Slovenije bo namreč opravljal še vedno svoje redne dejavnosti, v celoti smo odgovorni za srečanja predsedovanja na ministrski ravni in višje; treba pa je upoštevati, da bodo nekateri naši državniki, na primer predsednik vlade, imeli bistveno več protokolarnih dogodkov na svojih urnikih, kar pomeni tudi bistveno več dela za nas.

Vas je morebiti česa strah?
Pri našem delu se vedno lahko zgodi kaj nepredvidenega. Na to sem se v teh letih že malce navadila, zato me (v zvezi s predsedovanjem) ni strah. Je pa to ogromen izziv tako zame osebno kot za celoten tim v Protokolu Republike Slovenije.

Kako ocenjujete protokolarno službo Nemčije med predsedovanjem Uniji in kako protokol sedanje predsedujoče, Portugalske? Se boste zgledovali po omenjenih predhodnicah?
To je težko ocenjevati, predvsem iz dveh razlogov: večina teh držav nima centralizirane protokolarne službe kot Slovenija in vloga teh protokolarnih služb je bila od primera do primera različna. Mi imamo z njimi zelo dobre izkušnje, na njihovih primerih smo se marsikaj že naučili na teh stopnjah priprav.

Koliko čuta imajo po vašem mnenju Slovenci za protokol, če jih primerjate z državljani drugih držav?
Na to vprašanje ne morem odgovoriti, saj posploševanje na tem področju ne bi bilo primerno.

Marjetka Nared

Pri našem delu se vedno lahko zgodi kaj nepredvidenega.

Ksenija Benedetti