RTV je prej povabil 25 odstotkov žensk, zdaj pa jih 39 odstotkov. Foto: Pixabay
RTV je prej povabil 25 odstotkov žensk, zdaj pa jih 39 odstotkov. Foto: Pixabay

Sonja Lokar je v imenu Zagovorniške skupine za pravične evropske volitve za ženske izrazila zadovoljstvo, da so vse stranke na svojih kandidatnih listih uporabile sistem zadrge pri določanju vrstnega reda. Pozdravila je tudi odločitev Radiotelevizije Slovenija, da v svoje oddaje začne bolj enakovredno vabiti predstavnike in predstavnice.

Kandidatka liste Vesna Urška Zgojznik je dejala, da želi v evropskem parlamentu odpirati vprašanja o dosegljivosti ženskih higienskih pripomočkov in uveljavitev menstrualnega dneva.

Doroteja Novak Gosarič s kandidatne liste DeSUS in Dobra država se bo zavzela za širitev porodniškega dopusta v vse države članice. Poskrbljeno mora namreč biti za varno in srečno otroštvo, meni.

Nosilka kandidatne liste Nič od tega Violeta Tomič je opozorila, da je v Sloveniji 200.000 žensk v rodni dobi brez opredeljenega ginekologa. Prepričana je, da je treba na ravni EU-ja zagotoviti varnost za ginekološke bolezni, in ob tem kritizirala nespoštovanje Istanbulske konvencije, ki se zavzema za preprečevanje nasilja nad ženskami in dekleti.

Kandidatka SD-ja za evropsko poslanko Mojca Kleva Kekuš želi, da bi se evropski parlament pri sprejemu vsake politike oziral na ženske, z vključevanjem vidika spola v proračun. Napovedala je, da se bo vključevala predvsem v ekonomske teme.

Za ekonomsko opolnomočenje ženske se je zavzela tudi kandidatka Zelenih Valerija Korošec, ki bi postopno uvedla univerzalni temeljni dohodek in ga najprej namenila materam.

Slovenske predstavnice bi po mnenju kandidatke Svobode Maše Kociper v evropskem parlamentu naredile veliko, če bi skušale pravice žensk v Sloveniji razširiti na ostale države članice, začela bi s pravico do splava.

Kandidatka Levice Svetlana Slapšak pa je napovedala delovanje na ravni ženskega lobiranja, ugotavljanja skupnih točk in sklepanja zavezništev z ženskami vseh strank v evropskem parlamentu.

Kandidatka SLS-a Mija Aleš pa je poudarila, da so enake možnosti spolov temeljni steber družbe. Zavzela se je za enako plačilo za enako delo in enake možnosti v gospodarstvu.

Sabina Senčar z liste Resni.ca pa je ocenila, da se ženske lahko zavzemajo za enakopravnost, ne morejo pa zahtevati enakosti in ob tem zahtevati prednosti, kot so denimo menstrualni dnevi.

Srečanje, ki se ga nista udeležili predstavnici kandidatnih list SDS-a in NSi-ja, je v DZ-ju organiziral Klub parlamentark v sodelovanju z Zagovorniško skupino za pravične evropske volitve za ženske. Zaključilo se je s predlogom, da naj se medsebojni dialog in prizadevanja za konkretne cilje, glede katerih bo doseženo široko soglasje, nadaljujeta, je ob zaključku dogodka dejala predsednica Kluba parlamentark Bojana Muršič (SD).