Kmetijski minister Milan Pogačnik je dejal, da že pripravljajo dodatne ukrepe, s katerimi bi pomagali pridelovalcem mleka. Foto: MMC RTV SLO
Kmetijski minister Milan Pogačnik je dejal, da že pripravljajo dodatne ukrepe, s katerimi bi pomagali pridelovalcem mleka. Foto: MMC RTV SLO

Minister za kmetijstvo Milan Pogačnik je pred zasedanjem kmetijskih ministrov EU-ja v Bruslju dejal, da so dodatni ukrepi, ki bi pomagali pridelovalcem mleka, že v pripravi.

Evropska komisija bo predstavila spremembo uredbe o izvajanju intervencijskega nakupa masla in posnetega mleka v prahu. Po veljavni zakonodaji je ta nakup mogoče izvajati od 1. marca do 31. avgusta. Zaradi zaostrenih razmer v sektorju pa komisija pripravlja spremembo obdobja, ki bo omogočil odkup že po 1. septembru.

Slovenija te ukrepe podpira in ministrstvo za kmetijstvo tudi samo pripravlja predlog ukrepov za vlado, s katerimi bi v Sloveniji dosegli višjo stopnjo pokritosti proizvodnih stroškov, kot je zdaj. S trenutnimi cenami (prodajna cena mleka v Sloveniji je 27 centov na kilogram) lahko namreč kmetje pokrijejo le 88 odstotkov stroškov srednje intenzivne proizvodnje.

70-odstotne akontacije subvencij že letos
"Uveljaviti želimo ukrep, objavljen v Uradnem listu EU-ja, glede možne dodelitve 70-odstotnih akontacij subvencij že letos," je povedal minister. Gre za omenjene ukrepe Evropske komisije, da bo lahko mlečni sektor 70 odstotkov pomoči za leto 2010 izkoristil prej, kot je to običajno. To so ukrepi iz neposrednih plačil in nekaj na proizvodnjo vezanih plačil, kar pa je po ministrovih besedah povezano tudi z zmogljivostjo Agencije za kmetijske trge, saj je izplačilo akontacij velika administrativna obremenitev.

Dodatni ukrepi za gorske in hribovite kmetije
Poleg tega Slovenija načrtuje še en ukrep v okviru programa za razvoj podeželja. "Želeli bi podpreti predvsem tiste gorske in hribovite kmetije, ki so oddaljene, da ne bi prenehale pridelovati mleka," je poudaril minister Pogačnik in pojasnil, da bodo poskušali v okvirih, ki jih dovoljuje Evropska komisija, sofinancirati prevoz mleka do mlekarn.