Identitete uslužbenca evropskega poslanca tožilstvo ni sporočilo. Foto: Reuters
Identitete uslužbenca evropskega poslanca tožilstvo ni sporočilo. Foto: Reuters

Belgijsko tožilstvo je sporočilo, da so preiskali pisarne sodelavca Evropskega parlamenta v Bruslju in Strasbourgu ter njegov dom v belgijski prestolnici v okviru preiskave domnevnega ruskega vmešavanja in korupcije.

"Preiskave so bile izvedene v okviru primera trgovanja z vplivom, pasivnega podkupovanja in članstva v hudodelski združbi," je sporočilo državno tožilstvo v Bruslju.

Kot so še navedli, obstajajo znaki, da je imel parlamentarni sodelavec pomembno vlogo v aferi o ruskem vmešavanju, v okviru katere naj bi bili člani Evropskega parlamenta nagovarjani in plačani za promocijo ruske propagande prek spletnega portala Voice of Europe.

Podatkov o identiteti uslužbenca oziroma pri katerem poslancu je zaposlen, tožilstvo ni sporočilo.

Po navedbah vira, ki je blizu primeru, naj bi bila preiskava uperjena proti Guillaumu Pradouri, nekdanjemu pomočniku nemškega evropskega poslanca Maximiliana Kraha iz skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Krah je potrdil, da so bile preiskave usmerjene proti nekdanjemu sodelavcu, ki pa ne dela več zanj. Kot je pri tem zapisal na družbenem omrežju X, preiskava ni potekala v njegovi pisarni, nekdanji sodelavec pa že dalj časa dela pri drugem poslancu Evropskega parlamenta.

Pradoura, ki je bil pred leti zaradi antisemitske fotografije izključen iz francoske skrajno desne stranke Nacionalni zbor, je zdaj parlamentarni pomočnik evropskega poslanca Marcela de Graaffa iz nizozemske evroskeptične in konservativne stranke Forum za demokracijo.

De Graaff je na omrežju X zapisal, da je presenečen nad preiskavo pisarn svojega pomočnika v Evropskem parlamentu, za katero je izvedel iz medijev. Hkrati je zanikal vpletenost v "tako imenovano operacijo ruskega dezinformiranja".

Na zahtevo belgijskega preiskovalnega sodnika so skupaj z agencijo EU-ja za pravosodno sodelovanje (Eurojust) in francoskimi oblastmi preiskali tudi pisarno omenjenega sodelavca na sedežu Evropskega parlamenta v Strasbourgu, je po poročanju AFP-ja še sporočilo tožilstvo.

Poskusi vplivanja na volitve

Belgijski premier Alexander De Croo je aprila razkril, da so belgijske obveščevalne službe odkrile rusko operacijo vplivanja na volitve v Evropski parlament.

Belgijsko tožilstvo je na začetku maja na prošnjo nemških kolegov v Bruslju preiskalo pisarno Maximiliana Kraha zaradi sumljivih povezav z Rusijo in Kitajsko, drugi Krahov parlamentarni pomočnik pa je bil aretiran zaradi suma vohunjenja za Kitajsko.

Krah je bil sicer med evropskimi poslanci, ki so po poročanju bruseljskega portala Politico sodelovali v razpravah pod okriljem portala Voice of Europe in v katerih so sodelujoči med drugim pod vprašaj postavljali podporo Ukrajini.

Voice of Europe s sedežem v Pragi je že dalj časa deležen očitkov o širjenju proruske propagande v EU-ju in plačevanju denarja evropskim politikom. EU je sredi maja uvedel sankcije proti portalu zaradi širjenja propagande ruskih oblasti v podporo agresiji proti Ukrajini in mu prepovedal delovanje na ozemlju Unije.