Komisija je ocenila, da je bila odločitev madžarskega sveta za medije o zavrnitvi obnovitve pravic Klubradia nesorazmerna in nepregledna ter pomeni kršitev prava EU-ja.

Fotografija je simbolična. Foto: Radio Maribor
Fotografija je simbolična. Foto: Radio Maribor

Po tem, ko je svet za medije, katerega člani so podporniki madžarskega premierja Viktorja Orbana, februarja zavrnil vlogo Klubradia za dodelitev frekvence, lahko ta radijska postaja svoj program oddaja samo še na spletu.

Svet za medije je nato marca sporočil, da je vlogo Klubradia za dodelitev frekvence izločil, ker da radio deluje nezakonito, njegovo frekvenco pa je podelil radiu, katerega lastnik je podpornik Orbana.

Začetek odkrivanja kršitev evropske zakonodaje

Primer je znova opozoril na politične pritiske desne vlade pod Orbanovim vodstvom na neodvisne medije na Madžarskem. Zaskrbljenost so izrazile celo ZDA, Evropska komisija pa se je danes odločila, da v povezavi s tem primerom začne postopek za odkrivanje kršitev evropske zakonodaje.

V povezavi s pogoji, povezanimi z uporabo radiofrekvenčnega spektra, in postopki za podelitev, podaljšanje, obnovitev ali preklic teh pravic se uporabljajo telekomunikacijska pravila EU-ja, določena v evropskem zakoniku o elektronskih komunikacijah, so poudarili v Bruslju. "Osrednja elementa teh pravil sta načeli sorazmernosti in nediskriminacije. Komisija meni, da je bila odločitev madžarskega sveta za medije o zavrnitvi obnovitve pravic radijske postaje Klubradio nesorazmerna in nepregledna ter pomeni kršitev prava EU-ja. Prav tako meni, da je bila uporaba madžarskega nacionalnega medijskega prava v tem primeru diskriminatorna," so sporočili iz Bruslja.

Madžarska ima zdaj na voljo dva meseca, da odgovori Evropski komisiji. Če se ne bo zadovoljivo odzvala, ji komisija lahko izreče drugi opomin oz. obrazloženo mnenje, nato pa lahko sledi tudi tožba pred Sodiščem EU-ja.