Evropski komisar Thierry Breton je povedal, da še ne ve, kaj bo s potovanji med evropskimi državami med poletnimi počitnicami. Foto: EPA
Evropski komisar Thierry Breton je povedal, da še ne ve, kaj bo s potovanji med evropskimi državami med poletnimi počitnicami. Foto: EPA

Več držav v sklopu prizadevanj za zajezitev širjenja covida-19 razvija mobilne aplikacije, ki bi s pomočjo pametnih telefonov omogočale prepoznavanje in opozarjanje ljudi v stiku z okuženo osebo. "Ne pride v poštev, nikoli ne bomo podprli ukrepov, ki so prisilni," je v pogovoru za oddajo Le Grand Jury, ki so jo skupaj pripravili mediji RTL, Le Figaro in LCI, dejal Breton.

Kaj takega je po njegovih besedah mogoče le na prostovoljni podlagi in samo za zdravstvene oblasti. "Nikakor pa ne smejo imeti dostopa do tega pravosodne oblasti, policija ali komercialne zavarovalnice," je dodal. Ta načela bodo, kot pravi komisar, vsebovana v naboru orodij, ki ga pripravlja Evropska komisija s ciljem določitve usmeritve o tem, "kaj mislimo, da se sme in česa ne sme početi": "Cilj je, da ga v prihodnjih sedmih, desetih dneh sprejmejo vse države članice."

Močne varnostne omejitve

Francoska vlada je prejšnji teden potrdila, da dela aplikacijo, imenovano StopCovid, ki bi s pomočjo tehnologije bluetooth iskala in preprečevala stike okuženega z drugimi uporabniki. Na vprašanje o morebitnih zlorabah takšnih sistemov je Breton odgovoril, da bo evropski nabor orodij vseboval "izjemno močne varnostne omejitve".

Na splošno je komisar ocenil, da se bo treba po sprostitvi omejitev gibanja "naučiti živeti z virusom". Evropa se bo po njegovih ocenah čez nekaj mesecev sama oskrbovala z zaščitnimi maskami, pri tem pa je pozdravil preusmeritev evropskih podjetij v proizvodnjo zaščitne opreme.

Bodo Evropejci poleti lahko potovali med državami?

Na področju dobave zdravstvenih materialov po njegovih ocenah ne bi smelo biti zaprtih mej. Kar zadeva gibanje ljudi, pa meni, da "bomo morali za določen čas spremeniti način prehajanja mej". "A to je treba urediti na način, ki bo najbolj prilagodljiv, najbolj sorazmeren," je dejal.

Na vprašanje, ali bodo lahko Evropejci med poletnimi počitnicami potovali med državami na celini, je povedal: "Nimam odgovora na to vprašanje. Nacionalne zdravstvene oblasti so tiste, ki sprejmejo to odločitev. Mi bomo poskrbeli za pravila, da bi bile te odločitve čim bolj usklajene."