Projekcija nove sestave Evropskega parlamenta. Foto: Evropski parlament
Projekcija nove sestave Evropskega parlamenta. Foto: Evropski parlament

Desnosredinski EPP je v primerjavi s februarsko javnomnenjsko raziskavo izboljšal izid za sedem poslancev. V trenutni sestavi Evropskega parlamenta tej konservativni politični skupini pripada 29 odstotkov oziroma 217 poslancev.

Projekcija predvideva, da bodo socialisti (S&D) ostali druga najmočnejša politična skupina. Po najnovejši raziskavi bodo dobili 20 odstotkov oziroma 142 sedežev v novem Evropskem parlamentu, kar je odstotek več v primerjavi s februarjem, a slabše od trenutnega stanja. Socialisti imajo namreč zdaj 25 odstotkov evropskih poslancev.

Skrajni desničarji na četrtem mestu

Liberalci (ALDE) naj bi ostali tretja največja skupina z 72 poslanci, kar pomeni, da bodo glede na projekcije izgubili nekaj sedežev. Na četrto mesto projekcija z 61 sedeži uvršča skupino desnih in evroskeptičnih strank Evropo narodov in svobode (ENF), v kateri sta tudi stranki francoske desničarke Marine Le Pen in italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija. Tej se po projekciji obeta največje izboljšanje izida glede na volitve pred petimi leti, ko so te stranke skupaj dobile 37 sedežev.

Sledijo zmerni evroskeptiki, evropski konservativci in reformisti (ECR) s 53 sedeži, kar je znaten padec v primerjavi z letom 2014, ko so dobili 76 ali okoli devet odstotkov sedežev in se uvrstili na tretje mesto. Za njimi so Zeleni z 51, evropska levica z 49 ter evroskeptična Evropa
svobode in neposredne demokracije (EFDD) s 30 sedeži. Medtem ko Zelenim in levici kaže nekoliko slabši izid kot pred petimi leti, pa naj bi v EFDD izgubili 11 sedežev.

Volitve v Evropski parlament bodo po EU-ju potekale med 23 in 26. majem. Foto: Reuters
Volitve v Evropski parlament bodo po EU-ju potekale med 23 in 26. majem. Foto: Reuters

CDU/CSU najbolj zastopana stranka

Največja posamična stranka naj bi ostalo zavezništvo CDU/CSU nemške kanclerke Angele Merkel, ki naj bi v Bruselj poslalo 33 poslancev, sledila pa naj bi ji italijanska Liga s 27 poslanci.

Podatki temeljijo na izboru zanesljivih javnomnenjskih raziskav, ki so jih izvedli inštituti za javnomnenjske raziskave v državah članicah, v imenu Evropskega parlamenta pa jih je zbral Kantar public.

Stranke so umeščene v obstoječe politične skupine ali evropske politične stranke, katerih članice so. Vse nove politične stranke in gibanja, ki še niso oznanila svojih namer, so uvrščeni v kategorijo "drugo".

Prihodnji Evropski parlament bo imel zaradi izstopa Velika Britanija iz EU-ja sicer manj poslancev (705) kot sedanji (751).

Slovenija: 3-2-1-1-1

Projekcije za Slovenijo napovedujejo tri evropske poslance Listi Marjana Šarca, dva Slovenski demokratski stranki (SDS), po enega poslanca pa naj bi v Bruselj poslali Socialni demokrati, Nova Slovenija in Levica.

Volitve v Evropski parlament bodo potekale med 23. in 26. majem. V Sloveniji se bomo na volišča odpravili 26. maja.

Predzadnja projekcija sedežev

To je tretja in predzadnja projekcija sedežev. Načrtovano je bilo, da bo parlament objavljal posodobljene projekcije vsaka dva tedna do konca aprila, maja pa vsak teden, vendar jih bodo zaradi kritičnega odziva objavili le še enkrat, predvidoma proti koncu zadnjega plenarnega zasedanja sredi aprila.

Del zasedanj poteka v Strasbourgu. Foto: Reuters
Del zasedanj poteka v Strasbourgu. Foto: Reuters

V parlamentu pojasnjujejo, da so razlog nacionalne zakonodaje v nekaterih članicah, ki omejujejo objavljanje javnomnenjskih raziskav pred volitvami. Pravi razlog so tako nedvomno kritike, zlasti iz vrst socialdemokratov, liberalcev in Zelenih. Kritiki med drugim opozarjajo, da parlament kot nevtralna institucija ne bi smel objavljati takšnih projekcij, sploh glede na veliko nepredvidljivost končne slike zaradi brexita in rezultata stranke francoskega predsednika Emmanuela Macrona Naprej, republika.

Stranke so namreč umeščene v obstoječe politične skupine ali evropske politične stranke, katerih članice so. Vse nove politične stranke in gibanja, ki še niso oznanili svojih namer, so uvrščeni v kategorijo "drugi", po projekciji naj bi jim pripadlo 52 sedežev. V tej kategoriji je tudi Macronova stranka.

EPP in S&D po teh prvih projekcijah skupaj ne bi imeli več kot polovice sedežev, kar bi bila pomembna sprememba glede na izide preteklih volitev. Zaradi pričakovanega dobrega izida desnih evroskeptikov in nacionalistov nekateri prihodnji parlament že imenujejo "parlament zadnje priložnosti".