Evropska unija je pozvala članice, naj pri izračunih BDP-ja upošteva čim več dejavnosti sive ekonomije, tudi prostitucijo v državah, v katerih je ta nezakonita. Foto: EPA
Evropska unija je pozvala članice, naj pri izračunih BDP-ja upošteva čim več dejavnosti sive ekonomije, tudi prostitucijo v državah, v katerih je ta nezakonita. Foto: EPA
"Sladoled"
Pri ocenah vrednosti trgovine z mamili se statistiki držijo konservativnih ocen, da ne bi napihovali BDP-ja in tudi zaradi zahtevnega ovrednotenja povsem nelegalne dejavnosti. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik

Večina članic Evropske unije je sledila smernicam iz Bruslja - državam so naročili, da naj v izračune bruto domačega proizvoda vključijo še dodatni nezakoniti dejavnosti, ki ju doslej večinoma niso prištevali: prostitucijo in trgovino z mamili.

Slovenski BDP višji za tretjino odstotka
Smernice je sprejela tudi Slovenija. Po podatkih Sursa so slovenska gospodinjstva za prostitutke in mamila lani zapravila 200 milijonov evrov, s čimer je bilo ustvarjenega 0,33 odstotka BDP-ja Slovenije. Slovenski statistični urad je na podlagi letnih poročil nacionalnega inštituta za javno zdravje ter slovenske policije ocenil tudi prirastke BDP-ja v preteklih letih.

Tako so Slovenci za prostitucijo in trgovino z mamili največ zapravili leta 2011 - 217 milijonov evrov. Največji delež BDP-ja pa sta te dve nezakoniti dejavnosti prispevali v letih 1995 in 1996, ko je delež v BDP-ju znašel 0,4 odstotka.

VB: 11 milijard za prostitutke in mamila
Spremembo metodologije je v izračun vključila tudi Velika Britanija, zaradi česar se je britanski BDP okrepil za pol odstotka, ker so za te dejavnosti zapravili 10,9 milijarde evrov. V izračunih so britanski statistiki že pred tem upoštevali tudi dohodke iz tihotapljenja tobaka in alkohola, poroča AFP.

Novi izračun tako kaže, da je britanski BDP lani znašal 1.713 milijard funtov (2.202,48 milijarde evrov), medtem ko je ocena rasti na letni ravni ostala nespremenjena pri 1,7 odstotka.

Izračuni držav zaostajajo za ocenami Eurostata
Velika Britanija je metodologijo izračuna BDP-ja spremenila na podlagi novih smernic Evropske unije. Nekatere države, med njimi Švedska in Francija, so zavrnile vključitev dohodkov iz prostitucije v izračun bruto družbenega proizvoda.

Za spremembo metodologije se je med drugim odločila tudi Španija. Tamkajšnji statistični urad je že ocenil, da so prihodki iz prostitucije in trgovine z mamili lani znašali 9,2 milijarde evrov oz. 0,85 odstotka BDP-ja. V Italiji so ob sprejemanju smernic javno priznavali, da pričakujejo kar dvoodstotni prirastek.

Po oceni Eurostata bi se bruto domači proizvod v državah članicah EU-ja z novo metodologijo vključevanja sive ekonomije (ne samo prostitucije in trgovine z mamili) v izračun povprečno povečal za 2,4 odstotka.