Ni jasno, ali bi Puigdemont v primeru izvolitve lahko prevzel položaj evropskega poslanca. Foto: Reuters
Ni jasno, ali bi Puigdemont v primeru izvolitve lahko prevzel položaj evropskega poslanca. Foto: Reuters

Puigdemont bo nosilec kandidatne liste stranke Junts per Catalunya. "Čas je, da naredimo nov korak k internacionalizaciji pravice do samoodločbe Katalonije iz srca Evrope v svet," je zapisal na Twitterju. Na evropskih volitvah bo kandidiral tudi Oriol Junqueras, vodja stranke ERC, ki mu zaradi vloge v referendumu 2017 sodijo skupaj z 11 drugimi katalonskimi politiki.

56-letni Puigdemont je oktobra 2017 pobegnil iz Španije, potem ko ga je vlada v Madridu odstavila, razpustila parlament in Kataloniji začasno odvzela samoupravo. Puigdemontu in še petim drugim nekdanjim katalonskim voditeljem, ki so v prostovoljnem izgonu, v primeru vrnitve v Španijo, grozi aretacija. V primeru obsodbe za upor mu grozi do 25 let zapora.

Kot poroča Reuters, ni jasno, ali bi v primeru izvolitve Puigdemont lahko prisegel kot član Evropskega parlamenta. O merilih za kandidate odločajo posamezne države članice EU-ja. Nejasen je tudi scenarij za izvolitev Junquerasa, ki je za razliko od Puigdemonta v Španiji.

Španski mediji poročajo, da bi se v skladu s španskim volilnim zakonom Puigdemont moral vrniti v Španijo, da bi tam formalno prisegel pred osrednjim volilnim telesom, da bo kot evropski poslanec deloval v skladu s špansko ustavo. Če tega v točno določenem obdobju ne bi storil, potem ne bi mogel zasesti svojega položaja v Evropskem parlamentu.

Puigdemontova stranka tega še ni komentirala.

Lani julija je špansko sodišče umaknilo evropski zaporni nalog za Puigdemonta, potem ko je nemško sodišče odločilo, da ga lahko izročijo Španiji za primer sojenja zlorabe javnih sredstev, ne pa tudi za obtožbe upora. Španija tega ni sprejela. Španski vrhovni sodnik Pablo Llarena je takrat zavrnil izročitev Puigdemonta na podlagi sodbe nemškega sodišča. Še vedno pa zanj velja španski priporni nalog, kar pomeni, da ga bodo v primeru vrnitve v Španijo pridržali.

Decembra 2017 se je Puigdemont znova potegoval za predsedniški položaj Katalonije, za kar ga je predlagala parlamentarna večina, toda špansko sodišče je odločilo, da ne more prevzeti položaja zunaj države. Kandidaturi se je potem odpovedal in za položaj predlagal Quima Torra.