Evrsko območje naj bi si opomoglo v drugi polovici leta. Foto: EPA
Evrsko območje naj bi si opomoglo v drugi polovici leta. Foto: EPA

Območje evra je imelo v zadnjem četrtletju lani v primerjavi s predhodnim trimesečjem 0,6-odstotno krčenje bruto domačega proizvoda (BDP), v celotni Evropski uniji pa se je gospodarstvo skrčilo za 0,5 odstotka. Skupno se je lani BDP v območju evra skrčil za 0,5 odstotka, v vsem EU-ju pa za 0,3 odstotka. Rezultati za Slovenijo bodo znani ob koncu meseca.

Podatki, ki jih je objavil evropski statistični urad Eurostat, tako pričajo o šibkosti gospodarskih razmer ob koncu lanskega leta, ki se je razširilo tudi na države v samem središču območja skupne valute. Območje evra tako vztraja v recesiji, v katero je zdrsnilo v tretjem trimesečju.

Zadnji podatki in kazalniki kažejo na stabilizacijo razmer, območje evra pa naj bi se po napovedih nekje do polovice leta vrnilo k rasti.

V tretjem četrtletju je imelo območje evra v četrtletni primerjavi po zadnjih podatkih 0,1-odstotno krčenje BDP-ja, v celotni Uniji pa se je BDP okrepil za 0,1 odstotka. Na letni ravni se je gospodarstvo v tretjem trimesečju lanskega leta skrčilo za 0,9 oziroma 0,6 odstotka.

Med velikimi gospodarstvi je imela v zadnjem četrtletju lani Nemčija na četrtletni ravni 0,6-odstotni padec BDP-ja, Francija pa 0,3-odstotnega. V Italiji se je gospodarstvo skrčilo za 0,9 odstotka, v Španiji pa za 0,7 odstotka.

Slabša napoved
Evrsko gospodarstvo bo letos stagniralo, prihodnje leto pa naj bi imelo 1,1-odstotno rast, izhaja iz objavljene četrtletne raziskave med poklicnimi napovedovalci v EU-ju, ki jo je izvedla Evropska centralna banka (ECB). Ta napoved je slabša od prejšnje.

V prejšnji raziskavi so območju evra za letos napovedali 0,3-odstotno rast, za prihodnje leto pa 1,3-odstotno. "Glede na odgovore vprašanih kaže, da je glavni dejavnik za slabšo napoved za leto 2013 gospodarska dejavnost v zadnjem četrtletju 2012, ki je bila šibkejša od pričakovanj," so pojasnili v ECB-ju.

Nemčija, največje evropsko gospodarstvo, je imela v zadnjem lanskem četrtletju na ravni trimesečja 0,6-odstotni padec bruto domačega proizvoda (BDP). K padcu, ki je bil večji od pričakovanj, je prispevala dolžniška kriza v območju evra, ki je prizadela nemški izvoz. Analitiki so kljub temu prepričani, da se bo gospodarska dejavnost v Nemčiji kmalu okrepila.

V ECB-ju pričakujejo, da bosta zasebna in javna potrošnja letos in prihodnje leto manj prispevali k rasti BDP-ja. Vzrok za to vidijo v še vedno trajajoči negotovosti v območju evra in nadaljnji fiskalni konsolidaciji. Rast bo po drugi strani še naprej spodbujalo zunanje povpraševanje. "Vprašani tako pričakujejo, da se bo vzdržna rast BDP-ja vrnila sredi leta 2013," so pojasnili v ECB-ju.

Dotaknili so se tudi inflacije. Napoved so popravili nekoliko navzdol. Letos in prihodnje leto naj bi se cene življenjskih potrebščin v območju evra zvišale za 1,8 odstotka.