Merklova bo svojo vizijo prihodnosti EU-ja predsatvila v petek, ko bo nagovorila nemške poslance. Foto: EPA
Merklova bo svojo vizijo prihodnosti EU-ja predsatvila v petek, ko bo nagovorila nemške poslance. Foto: EPA

Sarkozy je v govoru o dolžniški krizi in prihodnosti Evropske unije državljane opozoril na težke čase. "Strah se je danes vrnil," je dejal pred 5.000 gosti v mestu Toulon na jugu Francije. Po njegovih ocenah se začenja nov gospodarski cikel kleščenja dolgov, ki bo gospodarstvo vrnil k delu in proizvodnji. "Ta cikel se bo močno razlikoval od prejšnjega," je dodal.

"Zaradi objestne rasti finančnega sektorja je v gospodarstvu prevladala logika špekuliranja," je dejal Sarkozy in dodal: "Poznamo dramatične posledice, ki jih ima to za industrijo, okolje, neenakost in vse manjšo vrednost dela."

Sarkozy ob tem ni želel predstaviti podrobnosti načrta o rešitvi dolžniške krize v območju evra, ki naj bi prinesel preboj iz krize, je pa sporočil, da se bo v ponedeljek v Parizu sešel z Merklovo. Najpomembnejši politični dvojec v Evropi naj bi skupaj predstavil podrobnosti omenjenega načrta.

Sarkozy in Merklova sta konec novembra sporočila, da bosta v prihodnjih dneh predstavila predlog sprememb temeljne pogodbe EU-ja, ki pa ne bo vključevala spremembe mandata Evropske centralne banke (ECB) za reševanje članic območja evra v dolžniških težavah.

Za novo pogodbo
Sarkozy je dejal, da si Francija in Nemčija skupaj prizadevata za novo pogodbo EU-ja, s pomočjo katere bi znova razmislili o Evropi in njenem delovanju. "Prava gospodarska vlada, ki sprejema več odgovornosti - to je naša vizija o prihodnosti območja evra in prihodnji reformi pogodb," je dejal.

Glede osrednje finančne ustanove v območju evra je Sarkozy poudaril: "ECB je samostojen in bo tak tudi ostal." To je po njegovih besedah sicer mogoče le ob večji proračunski disciplini in avtomatičnih sankcijah.

"Vsaka država članica območja evra mora imeti zlato pravilo," je dejal. Francija in Nemčija si namreč prizadevata, da bi članice območja skupne evropske valute v ustavi ali drugih zakonskih predpisih zapisale pravilo uravnoteženega proračuna.