Italijani za 18 dni znova uvajajo schengenski režim prehajanja državne meje (slika je simbolična). Foto: EPA
Italijani za 18 dni znova uvajajo schengenski režim prehajanja državne meje (slika je simbolična). Foto: EPA
Italija zapira meje

Vozniki in drugi, ki bodo prestopali notranjo mejo schengenskega območja, bodo morali imeti pri sebi osebno izkaznico ali potni list. Ker so Italijani državne meje učvrstili sredi poletne turistične sezone, se vozniki verjetno ne bodo mogli izogniti dolgim kolonam na nekdanjih mejnih prehodih, poroča RA SLO.


Italija je nadzor na mejah znova uvedla pred srečanjem predsednikov vlad in držav skupine G8, ki bo med 10. in 12. julijem potekal v mestu L'Aquila. Sprva je kazalo, da bo ukrep začel veljati že prej - v Trstu se je medtem zaključil sestanek zunanjih ministrov skupine. Začasni nadzor notranjih meja bo tako trajal 18 dni oziroma do 15. julija, pravi direktor tržaške policijske uprave Francesco Zonno. "Vnovična vzpostavitev schengenske meje predvideva, da na nekdanjih glavnih in maloobmejnih prehodih znova uvedemo kontrole."

V ta namen se bodo policijske vrste na severnih italijanskih mejah okrepile. Nadzor bo potekal tudi v železniškem in letalskem prometu. Potniki v osebnih vozilih so že do zdaj lahko opazili številne policijske patrulje na mejnem območju, pravi vodja sekcije obmejne policije na Škofijah Dario Mucchiut. "Tako kot na preostalih cestah tudi tu ob meji izvajamo kontrolo naključno izbranih voznikov. V tržaški pokrajini dnevno ustavimo okoli sto vozil, izbor pa je prepuščen policistom na terenu."

Ker bo strožji nadzor uveden na višku poletne turistične sezone, se mnogi bojijo daljših zastojev. Tega se zavedajo tudi italijanski varnostni organi. Kako bodo v tem primeru ukrepali, pa niso pojasnili.

Italija zapira meje