Vlada premierja Janše Slovenijo odmika od jedrnih držav EU-ja, menijo v SD-ju. Foto: BoBo
Vlada premierja Janše Slovenijo odmika od jedrnih držav EU-ja, menijo v SD-ju. Foto: BoBo

V SD-ju so kritični predvsem, ker se je premier Janez Janša na vrhu EU-ja med 17. in 21. julijem v Bruslju pridružil "blokadi Madžarske in Poljske glede (ne)pogojevanja porabe evropskih finančnih sredstev s spoštovanjem vladavine prava".

Poudarjajo tudi, da je vladavina prava ena ključnih vrednot EU-ja. Proti Madžarski in Poljski pa je Evropska komisija zaradi očitkov nespoštovanja vladavine prava sprožila tudi postopek na podlagi 7. člena pogodbe EU-ja, ki predvideva odvzem glasovalnih pravic za kršiteljico.

Vlada se premalo posvetuje z DZ-jem o ključnih usmeritvah slovenske zunanje politike, izpostavljajo v zahtevi. Foto: BoBo
Vlada se premalo posvetuje z DZ-jem o ključnih usmeritvah slovenske zunanje politike, izpostavljajo v zahtevi. Foto: BoBo

Na zadnjem vrhu sta se ti dve državi zoperstavili pogojevanju dodeljevanja finančnih mehanizmov EU-ja s spoštovanjem vladavine prava, pri tem pa ju je podprla tudi Slovenija. In podpora premierja Janše Madžarski in Poljski po mnenju SD-ja "potrjuje novo usmeritev zunanje politike Slovenije", ki naj bi bila v nasprotju z deklaracijo o zunanji politiki in zunanjepolitično strategijo, zlasti z določilom, da "Slovenija zagovarja močnejšo, bolj povezano, učinkovito in pregledno Evropsko unijo". Janša tudi ni imel mandata DZ-ja za to, še menijo v SD-ju.

Na madžarsko-poljskem vlaku

Opozorili so, da se vlada premalo posvetuje z DZ-jem o ključnih usmeritvah slovenske zunanje politike. Na ta način ocenjujejo tudi podpis izjave o varnosti omrežij 5G, ki je bila podpisana v četrtek ob obisku ameriškega zunanjega ministra Mika Pompea na Bledu.

Razlog za to, da se je Slovenija "priključila madžarsko-poljskemu vlaku", je po mnenju SD-ja v tem, da bi se prikrilo sumljivo financiranje. "Kriterij vladavine prava bi onemogočil netransparentno porabo sredstev," menijo. "Imamo utemeljeno skrb, da nas trenutna vlada usmerja k skupini držav, kjer sta doma avtoritarnost, izključevanje, korupcija in nestrpnost," so še zapisali v utemeljitvi za sklic nujne seje odbora za zadeve EU-ja.