Viktor Orban je prepričan, da so Evropo zavzeli prebežniki. Foto: AP
Viktor Orban je prepričan, da so Evropo zavzeli prebežniki. Foto: AP

Skupščina EPP-ja bo o izključitvi Fidesza po napovedih razpravljala na svojem srečanju 20. marca. Po navedbah virov v EPP-ju bosta na mizi dve možnosti – izključitev Fidesza ali zamrznitev članstva. Odločitev mora biti sprejeta z absolutno večino navzočih.

Če želijo biti del največje evropske politične družine, je jasno, da je v njej nesprejemljivo, da svojo politično kampanjo gradiš na netočnih dejstvih oz. z napadi na svoje kolege znotraj te politične skupine.

Matej Tonin, NSi

"SDS nasprotuje vsem predlogom, ki slabijo moč EPP-ja. Fidesz kritizirajo predvsem tiste stranke, ki v svojih državah niso uspešne na volitvah, vzroke za poraz pa iščejo na napačnem koncu," so v odgovoru na vprašanje zapisali v največji opozicijski stranki. Dodali so, da "ima pri nasprotovanju uničevalni migrantski politiki prav Fidesz in ne njegovi kritiki".

Da so odločno proti izključitvi stranke madžarskega premierja Viktorja Orbana iz EPP-ja, so poudarili tudi v zunajparlamentarnem SLS-u. Ob tem so vse akterje pozvali k pogovoru in dialogu. Dodali so, da verjamejo, da so pred skrajno odločitvijo o izključitvi še mogoči umiritev strasti, pogovor in konsenz znotraj EPP-ja. "V SLS-u ocenjujemo, da postopek izključevanja vsekakor ni v korist politične družine EPP in ni pravo sporočilo pred evropskimi volitvami," so še poudarili.

EPP ima v Evropskem parlamentu največjo politično skupino z 217 od skupno 751 poslancev. Foto: EPA
EPP ima v Evropskem parlamentu največjo politično skupino z 217 od skupno 751 poslancev. Foto: EPA

Tonin: Orban se mora odločiti

Predsednik NSi-ja Matej Tonin pa je danes v izjavi za medije v Ljubljani poudaril, da se morata Orban in Fidesz odločiti, ali želita biti del EPP-ja ali ne. "Če želijo biti del največje evropske politične družine, je jasno, da je v njej nesprejemljivo, da svojo politično kampanjo gradiš na netočnih dejstvih oz. z napadi na svoje kolege znotraj te politične skupine," je dejal.

Zato bo NSi po njegovih besedah 20. marca predlagal, da se Fideszu zamrzne članstvo v EPP-ju, dokler se ne ugotovi, ali Orban in Fidesz nameravata prenehati neutemeljene napade ali se želita vrniti nazaj "na pota politične družine". Če to nameravata, še vedno vidimo možnosti, da ostanejo v EPP-ju, če bodo nadaljevali dejavnosti in se tako še oddaljevali, potem EPP ne bo imel druge možnosti kot izključitve, meni Tonin.

Povedal je še, da je o tem po telefonu govoril s predsednikom EPP-ja Josephom Daulom. Ta mu je povedal, da je prihodnost Fidesza v EPP-ju odvisna od razpleta glasovanja 20. marca. Strinjala sta se, da je usoda madžarske stranke odvisna predvsem od njenega nadaljnjega ravnanja.

Orbanova medijska kampanja proti Georgeu Sorosu in Jean-Claudu Junckerju. Foto: AP
Orbanova medijska kampanja proti Georgeu Sorosu in Jean-Claudu Junckerju. Foto: AP
Kljub kritikam želi Orbanov Fidesz ostati del Evropske ljudske stranke

Orbanova kampanja proti Georgeu Sorosu

Madžarski premier je svoje partnerske stranke nazadnje razburil z medijsko kampanjo proti ameriškemu milijarderju Georgeu Sorosu in predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju (EPP), ker da podpirata nezakonite migracije. Evropska komisija je kampanjo ostro obsodila.

12 strank zahtevalo izključitev

Izključitev Fidesza je uradno zahtevalo 12 strank iz devetih držav, ki so članice te desnosredinske evropske stranke, kar je zadostna podpora za izključitev kake stranke. Za sprožitev postopka izključitve iz EPP-ja mora to uradno zahtevati sedem strank članic iz petih različnih držav.

EPP ima v Evropskem parlamentu največjo politično skupino z 217 od skupno 751 poslancev. V tej evropski stranki so glavne desnosredinske stranke, tudi krščanskodemokratska unija (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel ter francoski Republikanci. Iz Slovenije so članice EPP-ja SDS, NSi in SLS, ki imajo v politični skupini v Evropskem parlamentu skupno pet poslancev.

Stranki Fidesz grozi izključitev iz Evropske ljudske stranke (EPP). Foto: Reuters
Stranki Fidesz grozi izključitev iz Evropske ljudske stranke (EPP). Foto: Reuters