Bruno Gollnisch iz Francoske nacionalne fronte je postal predsednik nove skrajne skupine. Foto: EPA
Bruno Gollnisch iz Francoske nacionalne fronte je postal predsednik nove skrajne skupine. Foto: EPA
Evropski parlament
Evropski parlament je bogatejši za eno politično skupino. Foto: RTV SLO
Evropski poslanci
Nekateri evropski poslanci so izkoristili pravila in ustanovili stranko, za katero je dovolj 20 članov. Foto: EPA
Bolgarski in romunski poslanci
Evropski parlament je od novega leta bogatejši za 53 poslancev. Foto: Reuters
Hans-Gert Pöttering
Pöttering je napovedal spremembo pravil parlamenta, ki omogočajo ustanovitev take stranke. Foto: RTV SLO

Vodja poslanske skupine socialistov Martin Schulz je celo pozval k »sanitarnemu kordonu« proti novi skupini in blokadi imenovanja njenih članov na vodilna mesta odborov parlamenta.

Dvajset članov parlamenta najrazličnejših prepričanj je izkoristilo parlamentarna pravila, po katerih lahko novo skupino ustanovi 20 parlamentarcev iz najmanj šestih držav. Ker so se s ponedeljkom poslancem na plenarnih sejah pridružili tudi parlamentarci iz Bolgarije in Romunije, se je nova skupina z imenom Identiteta, tradicija, suverenost (ITS) lahko ustanovila tudi formalno. Vodi jo Bruno Gollnisch iz Francoske nacionalne fronte, ki še vedno čaka na izrek sodbe zaradi svojega zanikanja obstoja holokavsta.

Najmlajši, a zelo oster
Člani ITS-ja prihajajo iz sedmih držav: Avstrije, Belgije, Bolgarije, Francije, Italije, Romunije in Velike Britanije. Med člani skupine je tudi 23-letni Bolgar Dimitar Stojanov, najmlajši član EP-ja, ki je v preteklosti ostro napadal romsko skupnost. Med drugim je neko romsko družino obtožil, da je prodala svojo 12-letno hčerko v prostitucijo, še v ponedeljek pa je opozarjal pred vzponom judovskega vpliva. Med drugim so člani tudi Alessandra Mussolini, vnukinja nekdanjega italijanskega diktatorja Benita Mussolinija, Jean-Marie Le Pen iz Francoske nacionalne fronte, Frank Vanshencke, vodja flamske separatistične stranke v Belgiji, in Andreas Mölzer, nekdanja desna roka koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja.

Združujevale naj bi jih tudi krščanske vrednote
Kot so podpisniki zapisali v ustanovno deklaracijo, jih združuje zavezanost k svoboščinam in pravicam za vse, zavezanost k vladavini prava, nasprotovanje zbirokratizirani in unitaristični »evropski naddržavi«, zavezanost k odgovornosti vlad do državljanov in pregledni porabi sredstev, zavezanost k tradicionalno družinskemu kot osnovnemu delu družbe in zavezanost h krščanskim vrednotam, kulturi in tradiciji evropske civilizaciji.

Kot organizirana skupina so njeni člani upravičeni do milijona evrov sredstev iz proračuna, mest predsednikov, podpredsednikov in članov odborov ter vlaganja poslanskih dopolnil.

Pöttering za spremembo pravil
Če se bodo socialistom v njihovi nameri po blokiranju nove skupine na volitvah odborov pridružila še ljudska stranka, bo absolutna večina teh dveh strank preprečila poseg ITS-ja po vodstvenih položajih v parlamentu.

Hans Gert Pöttering je v prvem odzivu po imenovanju na mesto predsednika parlamenta glede skupine ITS povedal, da bo ena izmed njegovih temeljnih nalog sprememba pravil, ki omogočajo takšna izkoriščanja pravil parlamenta.

Peterle: Lahko še zelo pomembni
Lojze Peterle iz skupine Evropske ljudske stranke je dejal, da imajo sicer kolegi, ki o prihodnosti EU-ja razmišljajo drugače, pravico do ustanovitve svoje skupine. Prepričan je, da ta skupina ne bo dajala podpore za zvezno Evropo, temveč bo podpirala identiteto in suverenost posameznih vlad članic. Čeprav so v manjšini, pa po Peterletovem mnenju glas ITS-ja ne bo zanemarljiv, saj je pred poslanci nova razprava o prihodnji institucionalni ureditvi Unije in bo lahko štel vsak glas.

Kacin čaka na leto 2009
Jelko Kacin iz zveze evropskih liberalcev in demokratov je pojasnil, da je s širitvijo na Bolgarijo in Romunijo nastala enkratna situacija, po kateri ima EP več poslancev, kot jih bo nato po pogodbi iz Nice po naslednjih parlamentarnih volitvah izvoljenih. Izrazil je upanje, da bo leto 2009 stvari vrnilo na pravo mesto.

Andrej Leban