Točnega števila o tem, koliko delavcev iz Slovenije se redno vozi na delo čez mejo v Avstrijo, ni, grobe ocene so, da naj bi jih bilo od 20.000 do 30.000. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Točnega števila o tem, koliko delavcev iz Slovenije se redno vozi na delo čez mejo v Avstrijo, ni, grobe ocene so, da naj bi jih bilo od 20.000 do 30.000. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

V Avstriji sta od 1. januarja 2019 višina družinskega prejemka in davčna olajšava za otroke odvisna od življenjskih stroškov države, v kateri otrok živi. To pomeni, da so številni državljani EU-ja, ki v Avstriji delajo in tam tako kot tamkajšnji delavci plačujejo prispevke za socialno varnost in davke, deležni manj ugodnosti zgolj zato, ker njihovi otroci živijo v drugi državi članici.

Glede na trenutno indeksacijo Avstrija izplača za otroke delavcev, ki živijo v Avstriji, 114 evrov. Za otroke, ki živijo v Sloveniji, pa izplačajo 90,06 evra.

Kot dodajajo v Bruslju, pa indeksacija ne velja za avstrijske državljane, ki živijo z otroki v tujini, kjer delajo za avstrijske oblasti, čeprav gre za podobno situacijo.

"Zakaj bi mi kot delavci v tujini plačevali za otroške dodatke recimo nemških ali skandinavskih otrok, ki zdaj po tem avstrijskem ukrepu prejmejo mnogo višje otroške dodatke," se sprašuje Mario Fekonja. Po njegovih podatkih je zaradi takšnega ravnanja Avstrije prizadetih od 5000 do 6000 slovenskih otrok.

Fekonja je prepričan, da bo tožba uspešna

"Podoben primer so imeli v Avstriji že pred leti in je Evropska unija to blokirala. Tudi Nemčija je že poskušala s takšnim zakonom in je bil zavrnjen," je pojasnil.

V Evropski komisiji opozarjajo, da gre pri avstrijskem ukrepu za diskriminacijo, saj država članica ne more znižati dodatkov samo zato, ker oseba ali njeni družinski člani živijo zunaj te države članice. Po načelu enakopravne obravnave na področju socialne varnosti je treba osebe obravnavati enakopravno, ne glede na njihovo nacionalnost.

Slovenija se je leta 2018 pridružila skupini še šestih članic EU-ja, ki so se pri Evropski komisiji pritožile zaradi indeksacije avstrijskih otroških dodatkov in komisarko pozvale, naj preveri, ali je avstrijski ukrep v skladu s pravnim redom EU-ja.