Foto: BoBo
Foto: BoBo

V dveh desetletjih je namreč samo za tri odstotne točke zmanjšala razkorak do povprečne razvitosti v Evropski uniji. Države višegrajske skupine, čeprav s slabšega začetnega položaja, so zaostanek izničile za 16 odstotnih točk, baltiške države pa celo za tretjino.

Češka in Slovenija, po zadnjih podatkih Eurostata dosegata 91 odstotkov povprečne razvitosti Evropske unije.

Slovenija je v EU pred 20 leti vstopila z višje stopnice kot Češka. Slovenija je bila ob vstopu na ravni 88 odstotkov povprečja Unije, Češka le 75. Toda Češka je v 20 letih napredovala hitreje od Slovenije, zaostanek je pospešeno zniževala, Slovenija pa se ga je otepala. Tako je Češka položaj izboljšala za 16 odstotnih točk, Slovenija pa le za tri. In v razvitosti do povprečja smo zdaj poravnani.

Celotna višegrajska skupina Poljska, Madžarska in Slovaška so imele podoben hiter tempo zmanjševanja zaostanka za evropskim povprečjem. Glede na to, da so startale s komaj šestdesetimi odstotki povprečne razvitosti, zdaj Poljska dosega 80 odstotkov, Madžarska 76 in Slovaška 73 odstotkov.

Še hitreje pa so napredovale baltske države, saj so za tretjino znižale zaostanek. Pred dvajsetimi leti so dosegale komaj 50 odstotkov povprečja, zdaj pa je Litva že blizu 90 odstotkom, Estonija 80 in Latvija je pri dobrih 70 odstotkih.

Nesporno je torej, da je Slovenija kljub boljšemu izhodišču dosegla res skromen napredek oziroma so bile druge države, ki so se hkrati z nami pridružile Evropski uniji, uspešnejše.