Foto:
Foto:

Poljska, Madžarska, Latvija, Slovaška in Litva imajo namreč preveč zaostankov na področju davkov in realnega gospodarstva. To kažejo rezultati študije Deka-Banke, ki jih je objavil nemški Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Omenjena inštitucija je ocenila pripravljenost pristopnic na podlagi monetarne, fiskalne, realnogospodarske in inštitucionalne konvergence držav v primerjavi z EU-jem. Raziskava ni vključevala Cipra in Malte.

Estonija najvišje, Slovenija druga
V raziskavi je Deka-Bank države glede na izpolnjevanje omenjenih kriterijev ocenila s točkami od 0 do 100. Estonija, Slovenija in Češka so na lestvici presegle 80 točk in so se med pristopnicami uvrstile med vodilne tri glede na pripravljenost na vstop v EU. Estonija je dosegla 82, Slovenija 81, Češka pa 80 točk. Vodilni trojici sledita Poljska in Madžarska s 74 oziroma 73 točkami. Z enakim številom točk kot Madžarska je bila v študiji ocenjena tudi Latvija, medtem ko je Slovaška dosegla 72 točk. Na rep lestvice se je z 69 točkami uvrstila Litva.

Slovenija že pripravljena na EMU
Baltska trojica in Slovenija po raziskavi Deka-Banke že sedaj izpolnjujejo oba glavna fiskalna kriterija za vstop v evropsko denarno in gospodarsko unijo (EMU). Vse štiri države imajo namreč proračunske primanjkljaje nižje od treh odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), javni dolg pa je nižji od 60 odstotkov BDP-ja. Preostala četverica ima po rezultatih študije povsem spodkopane javne finance, izboljšanj pa ni na vidiku. Študija je vključevala tudi tri kandidatke za vstop v EU - Bolgarijo, Hrvaško in Romunijo. Ocenili so jih s 60, 47 oz. 41 točkami.