Ursula von der Leyen. Foto: Reuters
Ursula von der Leyen. Foto: Reuters

Zver je po srečanju članov politične skupine EPP-ja v Evropskem parlamentu z von der Leyen v odzivu sporočil, da bodo o podpori dosedanji predsednici komisije za vodilno kandidatko EPP-ja na junijskih evropskih volitvah verjetno odločali na ravni stranke.

Izrazil je nezadovoljstvo z njenim delom v trenutnem mandatu, predvsem na področju zelenega prehoda. "V naslednjem mandatu bo treba reševati evropsko gospodarstvo in kmetijstvo, nisem pa prepričan, da to lahko naredijo tisti, ki so v tem mandatu sprejemali napačne odločitve," je zapisal.

"Ursula von der Leyen ni moja izbira in je ne podpiram. Ni me prepričala ne s svojim nastopom, še manj pa s preteklimi odločitvami, med katerimi so bile mnoge povsem zgrešene. Četudi s svojo dovršeno komunikacijo skuša prepričati drugače, je šibka voditeljica. Evropa v prihodnjem obdobju potrebuje odločnost v dejanjih, ne samo v besedah," pa je sporočila Zverova strankarska kolegica Tomc.

Von der Leyen prav tako nima podpore Bogoviča. "Rezultati njenega dela in dela Evropske komisije v tem mandatu na področju kmetijske, energetske, okoljske in gospodarske politike so zelo slabi," je zapisal. Dodal je, da je komisija pod njenim vodstvom z "zgrešenimi ukrepi pod vprašaj postavila prehransko, energetsko in obrambno varnost Evrope".

Iz stranke SLS so ob tem že sporočili, da njihova delegacija na marčnem kongresu EPP-ja ne bo podprla kandidature aktualne predsednice komisije za vodilno kandidatko na evropskih volitvah.

Novak: Nadaljnji mandat bi omogočil doslednost

Podporo pa ji je zaradi njenih dosedanjih dosežkov pri vodenju komisije izrekla Ljudmila Novak. "Njen nadaljnji mandat bi omogočil doslednost in stabilnost pri uresničevanju zastavljenih politik ter nadaljnji razvoj Evropske unije v smeri trajnostne, inovativne in enotne Evrope," je dejala.

Von der Leyen se je v Bruslju sestala s člani politične skupine EPP-ja, ki so ji po besedah vodje Manfreda Webra izrekli podporo. Ob tem so iz stranke EPP sporočili, da je trenutna predsednica komisije edina, ki se bo na kongresu 7. marca v Bukarešti potegovala za položaj njihove vodilne kandidatke na junijskih evropskih volitvah.