Za resolucijo je glasovalo 442 evroposlancev, 144 jih je bilo proti, 33 pa se jih je glasovanja vzdržalo. Foto: EPA
Za resolucijo je glasovalo 442 evroposlancev, 144 jih je bilo proti, 33 pa se jih je glasovanja vzdržalo. Foto: EPA

Resolucijo o vladavini prava na Madžarskem so evropski poslanci podprli s 442 glasovi za, 144 proti, 33 pa se jih je glasovanja vzdržalo. Svet EU-ja so pozvali, naj poišče ustrezno rešitev glede madžarskega predsedovanja. Če je ne bo, pa bi lahko parlament ukrepal tudi sam.

Slovenski evroposlanci Franc Bogovič (EPP/SLS), Matjaž Nemec in Milan Brglez (oba S & D/SD), Irena Joveva (Renew/Svoboda) ter Ljudmila Novak (EPP/NSi) so podprli resolucijo, Tomc in Zver pa sta se pridružila šestim strankarskim kolegom iz vrst EPP-ja, ki so glasovali proti njej.

Zasedanja se zaradi bolezni ne udeležuje Klemen Grošelj (Renew/Svoboda), ki pa je za STA pojasnil, da podpira napore parlamenta na tem področju. "Menim namreč, da je – milo rečeno – sporno, da država članica, ki so ji bila zadržana evropska sredstva zaradi neizpolnjevanja minimalnih standardov vladavine prava in za katero je vse očitneje, da ima težave pri zagotavljanju minimalnih demokratičnih standardov, prevzame predsedovanje Svetu EU-ja," je zapisal Grošelj.

Njegova strankarska kolegica Irena Joveva je v pojasnilu glasovanja za STA sporočila, da predsedovanje ne bi smelo omogočati "platforme za širjenje propagandnih sporočil oziroma demagogije ali pa omogočati zlorabe položaja za izsiljevanje pri zakonodajnih procesih". "Pravno morda sicer Madžarski resda ni mogoče odvzeti predsedovanja, a brez dvoma se da vpliv omejiti na izključno tehnično raven," je dodala.

Matjaž Nemec je v odgovoru opozoril, da se vladajoča madžarska politika "še naprej ne želi odreči nesprejemljivim dejanjem, ki škodujejo madžarskim ljudem, nevladnim organizacijam, neodvisnim medijem. Današnji poziv parlamenta Svetu EU-ja gre zato razumeti predvsem v branjenju demokracije in interesov EU-ja kot celote, vključno s finančnimi interesi Unije, pred škodljivimi vplivi (madžarskega premierja Viktorja) Orbana."

Po Brglezovem prepričanju Madžarska, glede na to, kakšno politiko vodi, "za predsedovanje Svetu EU-ja ni najprimernejša, saj krši zakonodajo EU-ja, ne spoštuje vrednot iz 2. člena pogodbe o delovanju Evropske unije in deluje v neskladju z evropskimi vrednotami pri evropski enotnosti v podpori Ukrajini".

Glasovanje v Evropskem parlamentu. Foto: EPA
Glasovanje v Evropskem parlamentu. Foto: EPA

Medtem ko na odziv evroposlancev Romane Tomc in Milana Zvera (oba EPP/SDS) STA še čaka, sta svoj glas že obrazložila njuna kolega iz politične skupine EPP-ja, Ljudmila Novak in Franc Bogovič. Novak je v kratkem odzivu izrazila prepričanje, naj se madžarski vladi zadrži sredstva EU-ja, "dokler protikorupcijske in pravosodne reforme ne prinesejo konkretnih rezultatov v praksi", a dodala, da "o predsedovanju Svetu EU-ja odloča Evropski svet".

Bogovič je sicer podprl resolucijo, a tudi sam izrazil zadržek glede dela, v katerem se Evropski parlament sprašuje, ali je Madžarska upravičena do predsedovanja Svetu EU-ja, kjer je glasoval proti. Po njegovem prepričanju je rotacija držav pri predsedovanju stvar temeljnih pogodb EU-ja.

V resoluciji so evropski poslanci sicer znova izrazili zaskrbljenost nad upoštevanjem evropskih vrednot na Madžarskem, pri čemer so se razmere še poslabšale zaradi "namernih in sistematičnih ukrepov vlade". To se dogaja, čeprav je Evropski parlament pred leti sprožil postopek v skladu s 7. členom pogodbe o EU-ju, so sporočili iz parlamenta.

Evropski parlament je obsodil tudi kampanje madžarske vlade, uperjene proti Uniji, katerih namen je odvrniti pozornost od nespoštovanja evropskih vrednot in sistemske korupcije. Madžarsko vlado so pozvali, naj zagotovi volitve v skladu z mednarodnimi standardi, predvsem zaradi evropskih volitev čez eno leto.