Služba je družba je končan projekt Zavoda O. Foto: Promocijsko gradivo/Zavod O
Služba je družba je končan projekt Zavoda O. Foto: Promocijsko gradivo/Zavod O

Blaž Jelenc iz Zavoda O, ki je vodil projekt Služba je družba, pove, da je bil izveden pod okriljem Urada za mladino, sofinanciran pa je bil od Evropske unije iz Evropskega socialnega sklada, z nekaj sredstvi pa tudi od ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. "Evropskih sredstev za projekt je bilo 80 odstotkov, kar znaša nekaj več kot 140.000 evrov." Regionalni centri so bili v Škofji Loki, Kranju, Cerknem, Tolminu in na Jesenicah, projekt pa so izvajali s partnerskimi organizacijami C.M.A.K Cerkno, Zveza Mink Tolmin, Mladinski svet Jesenice in Zavod za grajene politike iz Kranja.

Namen projekta je bilo delo z mladimi kot posamezniki, ki imajo veliko še neizkoriščenega potenciala. Blaž Jelenc je ob tem še posebej poudaril posebnost pristopa, ki je bil bolj individualno usmerjen in prirejen za vsakega, ali kot dodaja Jelenc, "usposabljanja za udeležence so predstavljala osrednjo dejavnost pri tem projektu, razdeljena so bila na tri sklope. Začeli smo z delavnicami mehkih veščin, na katere so hodili vsi udeleženci, prijavljeni v tistem časovnem obdobju. Drugi sklop je predstavljala t. i. delovna vaja oziroma nekakšno usposabljanje na delovnem mestu oziroma pri konkretnih delovnih nalogah." Projekt so sklenili z bootcampom, "ki pa je bil namenjen menjavi izkušenj, nekakšni evalvaciji". "Osrednji fokus projekta je bil namenjen delovni vaji, predstavitvi določenega delovnega mesta, in je bil tudi nekakšen preizkus udeleženca in delodajalca v izvedbi konkretnih delovnih nalog, ki jih neko delovno mesto zahteva," je še poudaril Blaž Jelenc iz Zavoda O.

Cilj projekta je bilo usposabljanje najmanj 60 mladih, od katerih naj bi se jih v času trajanja projekta zaposlilo najmanj 18. Projekt so razdelili v štiri sklope, ki so se zaporedno izvajali v različnih regijskih središčih. Jelenc dodaja, da so se "osredotočili na lokalne potrebe, torej turizem in mala podjetja. Predvsem smo iskali podjetja, v katerih delujejo mladi in torej izvajali metodo mladi za mlade oziroma prenos znanja med mladimi samimi." Usposabljanje je bilo sestavljeno iz enakih sklopov dejavnosti. Vsebina posameznega sklopa se je čim bolj prilagajala potrebam lokalnega okolja, delodajalcev in udeležencev.

V projekt je bilo vključenih 65 mladih udeležencev in več kot 30 mentorjev ter predavateljev. Zaposlitev je našlo 24 udeležencev, nekateri med njimi pa jo bodo dobili v kratkem. Izvedli so več kot 5.700 ur programa usposabljanj, od tega kar 4.600 ur delovnih vaj.

Udeleženci so ob dejavnostih delovne vaje spoznavali realne zahteve delovnega mesta, delodajalci pa so dobili priložnost, da mladega udeleženca preizkusijo in usposobijo za izvajanje nalog delovnega procesa. V glavnem so s projektom Služba je družba zadovoljni, še poudarja vodja projekta Blaž Jelenc iz Zavoda O, "saj smo izpolnili vse zastavljene cilje tako glede števila vključenih udeležencev kot tudi števila udeležencev, ki so na koncu dobili zaposlitev". "Zavod O smo se prvič nekako podali v te vode, za nas gre za novo izkušnjo sodelovanja med gospodarstvom in nevladnim sektorjem, ki pa bi morda bilo še boljše, če bi projekt trajal dlje kot slabi dve leti," je še prepričan Jelenc.