Foto: Reuters
Foto: Reuters

Oba poslanca sta zdaj samostojna.

Italijan Andrea Cozzolino in Belgijec Marc Tarabella se pogosto omenjata v povezavi s korupcijskim škandalom glede vmešavanja Katarja in Maroka v odločitve Evropskega parlamenta. Belgijsko državno tožilstvo zanju zahteva odvzem imunitete, s čimer je predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola ta teden na plenarnem zasedanju v Strasbourgu seznanila evroposlance.

Prošnji za odvzem imunitete poslancema mora obravnavati še pristojni odbor Evropskega parlamenta. Tarabella je prek svojega odvetnika zatrdil, da je nedolžen, prav tako tudi Cozzolino.

V okviru preiskave enega največjih škandalov v zgodovini Evropskega parlamenta so preiskovalci decembra izvedli več kot 20 preiskav, nekatere tudi v Italiji in prostorih parlamenta v Bruslju, zasegli 1,5 milijona evrov ter pridržali več ljudi.

Škandal je s položaja podpredsednice parlamenta odnesel Grkinjo iz vrst S&D Evo Kaili, ki je trenutno v priporu. Pridržani so še dolgoletni nekdanji evropski poslanec Antonio Panzeri, italijanski parlamentarni pomočnik Francesco Giorgi, sicer partner Eve Kaili, ter vodja nevladne organizacije No Peace Without Justice, Italijan Niccola Figa-Talamanca.

Kaili je skupina S&D iz svojih vrst izključila že sredi decembra, potem ko je njeno članstvo najprej začasno ukinila.