Poročevalca ne skrbi meja na kopnem, ampak na morju. Foto: RTV SLO
Poročevalca ne skrbi meja na kopnem, ampak na morju. Foto: RTV SLO

Poročevalec Evropskega parlamenta za Hrvaško je za časopis Standard dejal, da je spor o kopenski meji zanemarljiv, da pa je bolj kritično vprašanje morske meje. Nakazal je možnost rešitve spora s pomočjo tretje strani. To bi lahko bil nekdanji politik iz tretje države, Meddržavno sodišče ali pa Mednarodno sodišče za pomorsko pravo.

Avstrijskega evropskega poslanca ne zanima, katero možnost bosta državi izbrali, pomembno mu je le, da bosta odločitev spoštovali.

Swoboda je povedal, da je dejanski vstop Hrvaške v EU mogoč med letoma 2010 in 2011, in ne že pred evropskimi volitvami leta 2009. Hrvaška mora rešiti še tri ključna vprašanja. To so sodelovanje z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju, reforme na področju pravosodja in reforme na področju gospodarstva.

Hrvaška se v EU vidi že leta 2009
Hrvaški premier Ivo Sanader pa je na seji hrvaške vlade dejal, da je za Hrvaško omemba leta 2009 kot datuma vstopa v EU, zelo pomembna. Opozoril je, da ne gre pozabiti institucionalnih težav, ki jih ima EU in da je za Hrvaško najbolj pomembno to, da hitro in kakovostno konča pristopna pogajanja z EU. V zvezi s Slovenijo je dejal, da je Zagreb že predlagal reševanje vprašanj o mejah na mednarodnem sodišču in da prijateljstva ne bodo kupovali z ozemljem.