Mayeva je doslej vztrajala, da bo država iz povezave izstopila takrat, kot je bilo načrtovano. Foto: Reuters
Mayeva je doslej vztrajala, da bo država iz povezave izstopila takrat, kot je bilo načrtovano. Foto: Reuters

Velika Britanija bo po zdajšnjem urniku EU zapustila 29. marca, zamaknitev, o kateri poroča The Telegraph, pa bi izstop preložila na 24. maj. Ministri upajo, da se bo Bruselj strinjal z dvomesečnim "milostnim" obdobjem.

Izstop naj bi želeli preložiti, da bi, če bi parlament potrdil ločitveni sporazum z EU-jem, imeli dovolj časa za sprejem ustrezne zakonodaje, je v torek na svoji spletni strani poročal britanski časnik.

Se bo Bruselj omehčal?
Mayeva je doslej vztrajala, da bo država iz EU-ja izstopila 29. marca, a sta britanski finančni minister Philip Hammond in minister za trgovino Liam Fox minuli teden dala vedeti, da bi izstop lahko preložili. Hammond je pretekli teden za televizijo ITV izrazil prepričanje, da bi se v primeru potrditve sporazuma o brexitu v britanskem parlamentu in če bi potrebovali nekaj več časa za sprejem zakonodaje, "vsi na obeh straneh razumno odzvali".

Britanska premierka Theresa May se bo v četrtek v Bruslju sestala z evropskimi voditelji in jih skušala prepričati o spremembi glede irskega varovala. Med ponedeljkovim obiskom na Severnem Irskem je priznala, da bi ponovno odpiranje vprašanja varovala, ki naj bi ob brexitu preprečil uvedbo trde meje na irskem otoku, med prebivalci Severne Irske lahko povzročilo zaskrbljenost. Ob tem je zagotovila, da je njena zavezanost, da se režim na Severnem Irskem, ki je bil vzpostavljen z velikonočnim mirovnim sporazumom, ne bo zaostril, neomajna.

Novo glasovanje 13. februarja?
Britanski poslanci naj bi 13. februarja znova glasovovali o ločitvenem sporazumu. V prvem glasovanju 15. januarja so dogovor zavrnili, pretekli teden pa so prižgali zeleno luč za dve dopolnili, s katerima so zavrnili brexit brez dogovora in pozvali k zamenjavi spornega irskega varovala z alternativno ureditvijo.

Na drugi strani Bruselj zavrača nova pogajanja, je pa izrazil pripravljenost na prilagoditev politične izjave o prihodnjih odnosih in premislek o podaljšanju roka za brexit. Da bi Velika Britanija lahko preložila brexit, mora v to privoliti vseh preostalih 27 članic EU-ja.

Bruselj podpira Irsko