Orban se je prišel poučit o slovenski izkušnji s predsedovanjem Evropski uniji. Madžarska bo prevzela status predsedujoče države 1. 1. 2011. Foto: Reuters
Orban se je prišel poučit o slovenski izkušnji s predsedovanjem Evropski uniji. Madžarska bo prevzela status predsedujoče države 1. 1. 2011. Foto: Reuters

Viktor Orban je obisk v Sloveniji izkoristil predvsem za informiranje o slovenskih izkušnjah s predsedovanjem Evropski uniji. Madžarska bo namreč evropski povezavi predsedovala v prvi polovici prihodnjega leta.

To je Orbanov prvi obisk Slovenije, odkar je maja letos znova prevzel položaj predsednika madžarske vlade.

Pogovor o Zahodnem Balkanu in širitvi 27-erice
Iz kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja so sporočili, da sta se premierja pogovarjala o pripravah in prioritetah madžarskega predsedovanja EU-ju ter možnostih tesnejšega sodelovanja med državama med tem predsedovanjem.

Izmenjala sta si stališča do nekaterih pomembnih mednarodnih vprašanj, vključno z nadaljnjo širitvijo EU-ja ter aktualnim dogajanjem na območju Zahodnega Balkana in v Vzhodnem partnerstvu.

S Pahorjem tudi o ekološki katastrofi
Orban v Slovenijo prihaja le dan za tem, ko so na Madžarskem zaradi nedavne ekološke nesreče s strupeno "rdečo goščo" v treh županijah podaljšali izredne razmere do konca leta.

Madžarski premier je slovenskemu kolegu pojasnil dogajanje in ukrepanje ob tej ekološki nesreči. Izlitje strupene gošče je po zadnjih podatkih zahtevalo devet smrtnih žrtev. Izredne razmere so podaljšali v županijah Veszprem, Györ in Železna županija.

Premierja sta se dogovorila tudi, da se bosta madžarska in slovenska vlada še naprej sestajali na skupnih sejah.

"Srečanje bomo temeljito pripravili z željo, da bi bili vidni rezultati zadnjega srečanja, ko je slovenska vlada obiskala Madžarsko," je povedal Pahor. Prva skupna seja madžarske in slovenske vlade je potekala oktobra 2007, druga pa novembra lani.

Še pred zasedanjem vlad bo potekalo srečanje slovensko-madžarskega poslovnega sveta, katerega cilj je krepitev menjave med državama na področju storitev in blaga, je po srečanju z Orbanom na novinarski konferenci povedal Pahor.

S tem srečanjem naj bi po Pahorjevih besedah utrdili priložnosti, povezane tako z dvostranskim gospodarskim sodelovanjem kot s skupnim nastopom na tretjih trgih. Pri tem je spomnil, da je Koper največje pristanišče za Madžarsko.

O manjšinah
Pahor je Orbana tudi pozval, naj pri implementaciji ustavnih sprememb na Madžarskem glede zastopstva tamkajšnje slovenske manjšine skuša slediti izkušnjam Slovenije, kjer ima madžarska manjšina svojega predstavnika v državnem zboru.

Orban mu je po njegovih besedah zagotovil, da bodo to skrbno preučili. Madžarska je letos sprejela spremembo ustave, ki dopušča možnost, da bi v prihodnosti manjšine iz svojih vrst v madžarski parlament izvolile do 13 poslancev.