Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini med predstavitvijo
Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini med predstavitvijo "strategije" za Arktiko. Foto: EPA
Arktika
Na Arktični ocean meji šest držav - Kanada, Danska (prek Grenlandije), Islandija, Norveška, Rusija in ZDA. Arktika je zanimiva predvsem zaradi potencialnih nahajališč nafte in plina. Foto: EPA

39 ukrepov je osredotočenih na podnebne spremembe, varstvo okolja, trajnostni razvoj in mednarodno sodelovanje. Pri tem se posebna pozornost daje raziskavam, znanosti in inovacijam.

Sprejeti ukrepi poudarjajo zavezanost EU-ja arktični regiji, njenim državam in prebivalcem, je na novinarski konferenci v Bruslju dejala Mogherinijeva. Ta regija ima po njenem prepričanju izjemen okoljski, družbeni in gospodarski pomen.

Arktika kot primer mednarodnega sodelovanja
"Zagotoviti želimo, da bo Arktika ostala primer konstruktivnega mednarodnega sodelovanja, saj je ključnega pomena tudi za varnost v regionalnem in svetovnem merilu ter je strateški element naše zunanje politike,"
je še dejala visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja.

Po besedah Mogherinijeve je v interesu EU-ja, da pri Arktiki sodeluje z vsemi udeleženimi državami, tudi z Rusijo, proti kateri je sicer Bruselj julija 2014 zaradi ukrajinske krize uvedel gospodarske sankcije.

Ob tem je spomnila, da so se zunanji ministri EU-ju na marčevskem zasedanju strinjali o selektivnem sodelovanju z Rusijo na področjih, kjer obstaja jasen evropski interes, in Arktika je po besedah Mogherinijeve eno takih področij.

Hitro segrevanje Arktike
Evropski komisar za okolje Karmenu Vella pa je izpostavil potrebo po zaščiti okolja in opozoril na problematiko podnebnih sprememb v arktični regiji, zlasti na izpuste toplogrednih plinov. Arktika se segreva dvakrat hitreje kot preostali deli našega planeta, je opozoril.

Komisar je pri tem pozval k sodelovanju in čimprejšnjemu ukrepanju, če želimo razviti trajnostno gospodarsko dejavnost v arktični regiji.