Po besedah Donalda Tuska se bodo voditelji EU-ja znova srečali aprila, da bodo govorili o brexitu. Foto: Reuters
Po besedah Donalda Tuska se bodo voditelji EU-ja znova srečali aprila, da bodo govorili o brexitu. Foto: Reuters

To bi pomenilo daljšo preložitev brexita. Tusk je bil na predstavitvi sklepov vrha EU-ja pred evropskimi poslanci kritičen do nekaterih držav članic, ki niso bile zadovoljne z morebitno daljšo preložitvijo izstopa Londona iz Unije. To bi namreč pomenilo, da bi morala Velika Britanija sodelovati na evropskih volitvah, zaradi česar bi nekatere članice imele manj poslancev, kot bi jih imele v primeru brexita.

Sorodna novica London: Parlament bo glasoval o različnih možnostih brexita

"Naj bom jasen, takšno razmišljanje ni sprejemljivo," je bil kritičen Tusk. Ob tem je spomnil, da se ne sme pozabiti na milijone Britancev, ki želijo ostati v povezavi. Morda se tem Britancem po Tuskovih besedah ne zdi, da jih predstavlja britanski parlament, ampak morajo imeti občutek, da jih predstavlja Evropski parlament. Pri nejasnosti okoli datuma brexita, ki je bil sprva načrtovan za ta petek, je Tusk dodal, da naj bi se aprila voditelji EU-ja ponovno sestali v Bruslju.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je bil bolj skop s komentarji glede brexita. Dejal je le, da je Velika Britanija glede tega bolj nerazumljiva kot sfinga. Med evropskimi poslanci se je vnela razprava o obstanku ali izstopu Velike Britanije in preložitvijo brexita. Med poslanci je sicer še vedno močna želja, da bi London ostal del evropske družine, a so glasni tudi trdni zagovorniki brexita.

Weber pozdravil sklep vrha

Vodja politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber je pozdravil sklep vrha EU-ja, da ne bodo dopustili odloga brexita brez jasnega pojasnila Londona. Spomnil je še, da čeprav je Evropski parlament na strani nasprotnikov brexita, pa si želi Velika Britanija trenutno izstopiti iz EU-ja. Na drugi strani je bil vodja politične skupine socialdemokratov (S&D) Udo Bullmann bolj kritičen in je napadel trde zagovornike brexita, da se morajo opravičiti Britancem zaradi zmešnjave, ki so jo povzročili zaradi svojih laži.

Tusk v Evropskem parlamentu govoril o brexitu

Konservativec (ECR) Ryszard Antoni Legutko je dejal , da se je celotna zgodba o brexitu predstavila v takšni slabi luči, da si nihče več ne bo upal iti po njihovi poti. Veliko Britanijo po njegovih besedah hkrati sramotijo in kaznujejo. Evroskeptični Britanec Nigel Farage (EFDD) je medtem dejal, da je tudi možnost brexita brez dogovora dobra možnost za Veliko Britanijo, in pozval k zavrnitvi preložitve izstopa.

Glavni pogajalec EU-ja za brexit Michel Barnier je ob koncu razprave zagotovil, da si nihče v Bruslju ne želi odvzeti Veliki Britaniji brexita, a da morajo v Londonu sprejeti odločitev o prihodnosti in nositi odgovornost za te posledice: "Nihče v Bruslju ne želi preklicati brexita, nihče ne želi britanskemu ljudstvu zanikati izidov tega referenduma."