Članstvo Fidesza v Evropski ljudski stranki je od marca lani zaradi spodkopavanja temeljev demokracije na Madžarskem zamrznjeno. Foto: Reuters
Članstvo Fidesza v Evropski ljudski stranki je od marca lani zaradi spodkopavanja temeljev demokracije na Madžarskem zamrznjeno. Foto: Reuters

Članstvo Fidesza v Evropski ljudski stranki je od marca lani zaradi spodkopavanja temeljev demokracije na Madžarskem zamrznjeno. Za zdaj kaže, da izključitve ne bo, ker ni jasne večine, kaj narediti s Fideszom. Predsednik Evropske ljudske stranke Donald Tusk je že prejšnji teden predlagal, da bi Fideszu zgolj podaljšali zamrznitev članstva. Poslanci so za zaprtimi vrati sicer zasedali danes, nadaljevali bodo v torek.

Tusk je v svojem nagovoru skupščine stranke v Bruslju seznanil navzoče o ustnem poročilu sveta modrecev glede Fidesza. Poudaril je, da suspenz ni prišel zaradi drugačnih pogledov na prebežniško krizo, temveč zaradi nespoštovanja načel in vrednot liberalne demokracije, tako pravic posameznika kot države. V preteklih dneh se je Tusk slišal s 30 predsedniki strank. Vsi so enotni v tem, da ne odobravajo početja Orbana.

Ker se stvari od začetka suspenza niso spremenile, je Tusk za podaljšanje suspenza, to bo tudi sprejeto. Obljubil pa je, da dokler je on predsednik in če ne bo napredka, o čemer osebno zelo dvomi, da bo, bo Fidesz ostal v suspenzu oziroma bo izključen.

Stališča SDS-a, NSi-ja in SLS-a

Mnenja o tem, kako in ali sploh kaznovati Fidesz, so različna, tudi v slovenskih članicah Evropske ljudske stranke – SDS-u, SLS-u in NSi-ju. Najostrejši so sicer v NSi-ju.

Ljudmila Novak, evropska poslanka iz vrst NSi-ja, pravi: "V Evropski ljudski stranki si želimo, da bi dosegli neki dogovor o spoštovanju vrednot krščanske demokracije in Evropske ljudske stranke, žal do zdaj sprememb še ni bilo, predvsem ker ni spoštovanja neodvisnosti sodstva, človekovih pravic, vladavine prava, in odločitev je seveda težka, ker bi izgubili sorazmerno veliko stranko."

Nekoliko spravljivejši so v Slovenski ljudski stranki, kjer menijo, da bi izključitev Fidesza iz Orbana naredila zgolj žrtev, kar pa bi madžarski premier zagotovo obrnil sebi v korist.

"ELS je velika družina, v tej družini je veliko otrok in tudi nekaj takšnih, ki mislijo s svojo glavo. O tem se moramo pogovori znotraj družine, sam pa nisem naklonjen temu, da se družina odreče članu, ampak se z njim pogovori in tudi poskuša spraviti na prave tire ter sodelovati naprej," je dejal Franc Bogovič, evropski poslanec iz SLS-a.

V SDS-u za oddajo Studio City znova niso hoteli nastopiti. Sicer SDS Orbanov Fidesz brezpogojno podpira, zlasti njegovo nacionalistično in protimigrantsko politiko, ki jo celo prenaša tudi v slovenski politični prostor.

Kaj pravi SD?

V drugi najmočnejši politični skupini, pri socialistih in demokratih, medtem menijo, da bi bilo bolje, če bi ELS Fidesz izključil. Politična razmerja znotraj Evropskega parlamenta bi bila namreč tako jasnejša. "Zdaj je ELS tako heterogen, da v bistvu ne veš, koliko glasov od njega pri posamezni zadevi lahko pričakuješ," je dejal Milan Brglez, evropski poslanec iz SD-ja.

Ali Orban in Salvini ustvarjata novo evropsko politično skupino?

A, kot kaže, bo članstvo Fidesza v ELS-ju ostalo zamrznjeno. To pomeni, da se člani Fidesza ne smejo udeleževati strankarskih sestankov ter nimajo glasovalnih pravic in pravic kandidirati za položaje. Orbana pa to očitno ne moti preveč. V dneh, ko zaseda politična skupščina ELS, se v Rimu pusti gostiti somišljeniku Matteu Salviniju. Sicer se že od volitev naprej lani maja pojavljajo ugibanja, ali bi lahko nastala nova politična skupina okoli Fidesza. Iz Slovenije je neuradno slišati, da bi se tej novi grupaciji lahko pridružil SDS.

"Odločitev neke druge stranke seveda ne morem komentirati," pravi Ljudmila Novak (NSi). "Bilo bi mi zelo žal, če bi v Sloveniji prevladale neke druge sile," dodaja.

In kaj bi takšna nova skupina pomenila za oblikovanje skupnih evropskih politik, denimo za migrantsko? Novinar Politica, Florian Eder, pravi: "Njihovi glasovi bodo verjetno postali opaznejši in glasnejši, so pa že v Evropskem parlamentu, zato se njihovo delo ne bi veliko spremenilo. Že zdaj obstajajo spori, ki bi s tako desničarsko skupino postali še očitnejši."

Evropska ljudska stranka kar ne more izvesti prepotrebnega samoočiščenja, očitno tudi zaradi bojazni pred razpadom. Toda tudi popuščanje neliberalnemu suverenistu Orbanu ne prinaša ugodnega razpleta. Evropska ljudska stranka namreč vse bolj izgublja desnosredinski krščanskodemokratski predznak in daje prostor nevarnejšim skrajno desnim vrednotam, kar pa vsekakor je Orbanov cilj.

Evropska ljudska stranka proti Orbanu