Herman van Rompuy in Janez Janša sta se po telefonu pogovarjala o dogajanju v Sloveniji. Foto: BoBo
Herman van Rompuy in Janez Janša sta se po telefonu pogovarjala o dogajanju v Sloveniji. Foto: BoBo

Van Rompuy je v pogovoru med drugim poudaril "pomen politične stabilnosti v časih, ko se sprejemajo pomembne reforme ter ukrepi, ki so za državo strateškega pomena", so zapisali v uradu predsednika vlade. "Van Rompuy je izrazil priznanje slovenski vladi za uspešen spopad s krizo v preteklem letu, za občutno izboljšanje položaja Slovenije na mednarodnih finančnih trgih in za ambiciozne načrte v tekočem letu," so še navedli v Janševem kabinetu.

Janša in Van Rompuy sta v pogovoru usklajevala tudi nekatera odprta vprašanja kadrovske narave v evroskupini, še piše v sporočilu za javnost.

V uradu predsednika Evropskega sveta pa so bruseljskima dopisnikoma RTV Slovenija Eriki Štular in Matjažu Troštu pojasnili: "Lahko potrdimo, da sta se slišala po telefonu, interpretacije prepuščamo tistim, ki jih dajejo. Nič več, nič manj.''

Vajgl Van Rompuya sprašuje, ali je seznanjen s poročilom KPK-ja
Zaradi pogovora je Van Rompuyu pisal tudi evropski poslanec iz Slovenije Ivo Vajgl (ALDE/Zares). V pismu predsednika evropskega sveta sprašuje, ali je bil obveščen o zadnjih političnih dogodkih v zvezi z objavo poročila komisije za preprečevanje korupcije in ali njegova podpora premierju Janši pomeni tudi podporo njegovim ravnanjem, ki jih je preiskal KPK.

Kacin: Bolj verjetno, da je SDS prikrojil izjave Van Rompuya
Oglasil pa se je tudi evropski poslanec Jelko Kacin (ALDE/LDS), ki je zapisal, da je začuden in presenečen "nad solidarnostjo predsednika evropskega sveta Hermana Van Rompuya s predsednikom vlade Janezom Janšo, posebej še v povezavi z aktualnim poročilom KPK-ja". Vprašanje je, pravi, ali je Herman Van Rompuy "v resnici objektivno seznanjen z aktualnim poročilom KPK-ja o "težavah" v zvezi s premoženjem Janeza Janše".

"Bolj verjetno je, da je SDS v svoji znani in preverjeni maniri manipulacije prikrojil, nadgradil in na svoj način (zlo)uporabil njegove izjave za politično reševanje kože svojega predsednika," je zapisal v sporočilu za javnost in dodal: "Če bi se izkazalo, da je Van Rompuy resnično podprl Janšo, bi to pomenilo neposredno nasprotovanje samostojni in neodvisni inštituciji ene od držav članic, vmešavanje v njene pristojnosti, načenjanje njene verodostojnosti in podporo sumljivim premoženjskim transakcijam enega od predsednikov vlad, kar pa je (zelo) malo verjetno."

"Dejanje obupa"
"Razumem, da imajo v SDS iskreno željo pomagati "nasedlemu" predsedniku, vendar domnevni in slabo domišljeni "rešilni jopič" iz tujine ne bo dovolj. Vse prej kot to! Sklicevanje na telefonski klic je zato bolj dejanje obupa kot premišljen poskus reševanja stiske," je še prepričan Kacin.