Borut Pahor je podpisal odlok o razpisu evrovolitev. Foto: BoBo
Borut Pahor je podpisal odlok o razpisu evrovolitev. Foto: BoBo

Volilna opravila bodo začela teči 24. februarja, je še določil predsednik države. Odlok o razpisu volitev bo moral biti zdaj objavljen še v uradnem listu. Organi EU-ja so že predtem sklenili, da morajo države članice volitve v Evropski parlament izvesti med 22. in 25. majem letos.

Predsednik Pahor je ob razpisu volitev poudaril, da je Evropski parlament edina ustanova, ki izraža neposredno politično voljo Evropejk in Evropejcev. Tretjič bodo svoje predstavnike izbirali tudi državljani Slovenije. Prepričan je, da se bo za osem sedežev, kolikor jih pripada Sloveniji, potegovalo veliko število list kandidatk in kandidatov.

Predsednikova podpora Evropi
Pahor je ob tem še napovedal, da bo v času evropskih volitev kot vseh drugih volitev absolutno politično nevtralen in nepristranski v tem pogledu, da ne bo mogoče kakršne koli njegove izjave o evropski sedanjosti ali prihodnosti razumeti v podporo eni ali drugi politični stranki. Bo pa, kot je dejal, iz njegovih političnih stališč, izrečenih bodisi doma bodisi na srečanjih z drugimi državniki, tako kot je že zdaj mogoče razbrati, da je privržen Evropejec in da kot predsednik republike meni, da je v našem nacionalnem interesu, da je Evropska unija zelo živahna in uspešna.

Priprave na volitve so se sicer že začele - v strankah namreč že potekajo postopki za oblikovanje kandidatnih list.

V Sloveniji bodo tokrat volitve v Evropski parlament potekale tretjič. Volivke in volivci pa bodo izbirali osem poslank oz. poslancev, ki bodo slovenski predstavniki v Evropskem parlamentu v novem petletnem mandatu.