Ursula von der Leyen med obiskom Lampeduse. Foto: Reuters
Ursula von der Leyen med obiskom Lampeduse. Foto: Reuters

Po njenih besedah bodo o tem, kdo bo prišel v Evropo, odločali Evropejci, ne tihotapci. "Italija se lahko zanese na Evropsko unijo," je poudarila.

Na skupni novinarski konferenci z italijansko premierko Giorgio Meloni je Ursula von der Leyen predstavila evropski akcijski načrt v desetih točkah za reševanje prihoda prebežnikov, s katerim se spoprijema Italija.

Načrt med drugim predvideva pomoč Italiji z agencijo EU-ja in krepitvijo podpore za premestitve prebežnikov, pri čemer je Ursula von der Leyen države EU-ja pozvala k uporabi mehanizma prostovoljne solidarnosti.

Skladno z načrtom bo EU pospešil vračanje prebežnikov v njihove matične države in okrepil pogajanja s temi državami za ustavitev prihoda prebežnikov. Pogajanja naj bi vodil podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas. Pri hitrejšem vračanju prebežnikov naj bi ključno vlogo prav tako odigral Frontex.

Prebežniki na Lampedusi živijo v nemogočih razmerah. Foto: Reuters
Prebežniki na Lampedusi živijo v nemogočih razmerah. Foto: Reuters

Pomembna točka v načrtu je tudi boj proti tihotapcem, ki vključuje sodelovanje EU-ja tako z državami izvora kot s tranzitnimi državami. V prvi vrsti naj bi se osredotočili na območje med Tunizijo in Lampeduso.

EU bo ob tem okrepil nadzor nad svojimi zunanjimi mejami na morju iz zraka, prav tako s pomočjo Frontexa, preučil pa bo tudi možnosti za razširitev pomorskih misij v Sredozemlju.

Načrt predvideva tudi posodobitev evropske zakonodaje na področju boja proti tihotapstvu in ukrepe za omejitev uporabe plovil, ki niso primerna za plovbo.

Von der Leyen: Prebežnikom je treba ponuditi alternativne poti

Kot je še dejala predsednica Evropske komisije, je pomembno tudi prebežnikom ponuditi alternativne poti in jih na teh poteh zaščititi.

Pohvalila je prebivalce Lampeduse za podporo, ki so jo zagotovili prebežnikom, poroča BBC.

Po njenih besedah bo Unija pomagala Italiji pri obravnavi prošenj za azil, prav tako pa tudi Tuniziji, od koder se večina prebežnikov, ki prispejo na Lampeduso, poda na nevarno pot čez Sredozemsko morje.

Meloni za preprečevanje odhodov iz Afrike

"Edini način, da se resno spopademo s tem vprašanjem, je, da ustavimo nezakonite odhode," je poudarila Meloni. Po njenih besedah prerazporejanje prebežnikov ni rešitev, temveč je treba najti trajnejše rešitve. Obisk von der Leyen je ob tem označila kot znak, da se tega zaveda tudi Evropa.

Te težave Italija ne more rešiti sama, je dejala Meloni. Zdaj vpliva na "meje in mejne države", a bo po njenih besedah kmalu vplival na vse članice EU-ja.

Po besedah italijanske premierke so pomembni dogovori z državami Severne Afrike, saj se tako lahko preprečijo smrti na morju, kot tudi boj proti tihotapcem, poenotenje zakonodaje na področju migracij ter boljši sistem za vračanje prebežnikov na ravni EU-ja.

Ob tem je poudarila, da se mora čim prej začeti izvajati sporazum, ki ga je Evropska unija julija podpisala s Tunizijo, in dodala, da je za reševanje vprašanja prihoda prebežnikov nujno potrebna tudi večja vključenost Združenih narodov.

Smrt novorojenčka

V soboto so na enem od čolnov, ki je prevažal prebežnike, odkrili truplo novorojenčka. Mati naj bi rodila na poti iz severne Afrike, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa, oblasti pa preiskujejo smrt otroka.

Meloni predlaga pomorsko misijo EU-ja z namenom preprečevanja ladjam in čolnom, da dosežejo Italijo.

Predtem je von der Leyen skupaj z evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson danes že obiskala pristanišče Favaloro, kjer vsak dan pristajajo ladje s prebežniki, in sprejemni center na otoku Lampedusa, ki lahko sprejme približno 400 ljudi, v zadnjih dneh pa jih je tam bivalo več tisoč. "Trudimo se po svojih najboljših močeh," je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa ob tem dejala Meloni.

Italijanski Rdeči križ je v soboto sporočil, da je v sprejemnem centru, ki je zasnovan za nastanitev 400 ljudi, okoli 2500 ljudi.

Prostovoljci in osebje sprejemnega centra pripravljajo tisoče obrokov in pomagajo pri preselitvi novih prišlekov na Sicilijo in drugam.

Aktivistka, ki deluje na Lampedusi, Jasmine Lozzelli je za BBC dejala, da bi morali prebežnike preseliti v celinsko Italijo. "Ne gre za problem števila, ampak za problem upravljanja sprejemnega centra. Če bi začeli z reševanjem na pravi način z velikimi ladjami, te ljudi ne odpelješ na otok s 5000 prebivalci, ampak jih odpelješ na celino," je dejala.

V nekaj dneh prispelo 8500 ljudi

Po podatkih Agencije ZN-a za migracije je med ponedeljkom in sredo na 199 čolnih na Lampeduso prispelo približno 8500 ljudi, kar je več, kot je prebivalcev tega otoka. Več tisoč prebežnikov so sicer v petek že prepeljali na Sicilijo.

Porast števila prihodov prebežnikov, ki se je zgodil kljub julijskemu dogovoru Evropske komisije s Tunizijo o zajezitvi prihodov prebežnikov v Evropo, predstavlja pritisk na vlado premierke Meloni, ki je na volitvah zmagala tudi zaradi obljub, da bo njena vlada zmanjšala število ljudi, ki iz Afrike prihajajo v Italijo.

V Italijo je letos prispelo skoraj 126.000 prebežnikov, kar je skoraj še enkrat toliko kot v istem obdobju lani.

Von der Leyen je obiskala Lampeduso