TikTok se je znašel v nemilosti bruseljskih uradnikov. Foto: Reuters
TikTok se je znašel v nemilosti bruseljskih uradnikov. Foto: Reuters

Kot je pojasnil evropski komisar za notranji trg Thierry Breton, vodstvo Evropske komisije daje velik pomen kibernetski varnosti. O tem, ali so se za ta korak odločili zaradi morebitnih zapletov, povezanih s TikTokom, ni želel odgovoriti.

Kot poroča spletna stran Euractiv, je obvestilo zaposlenim v Evropski komisiji poslal tamkajšnji oddelek za informacijsko tehnologijo. Zaposlenim so naročili, naj TikTok odstranijo z vseh službenih telefonov pa tudi z zasebnih telefonov, na katerih uporabljajo službene aplikacije.

"Za zaščito podatkov in povečanje njene kibernetske varnosti se je pristojni upravni organ znotraj komisije odločil začasno ukiniti aplikacijo TikTok na poslovnih in osebnih napravah, vključenih v mobilne storitve komisije," vsebino sporočila povzema Euractiv.

Uslužbenci morajo to storiti čim prej, najpozneje pa do 15. marca. Kdor navodila ne bo upošteval, ne bo mogel več uporabljati korporativnih aplikacij, kot sta elektronska pošta Komisije ali Skype za podjetja.

Tiskovna predstavnica komisije Sonja Gospodinova je na redni novinarski konferenci pojasnila, da so se za ta ukrep odločili, da bi povečali kibernetsko varnost komisije. "Ukrep je namenjen zaščiti komisije pred kibernetskimi grožnjami," je povedala in dodala, da gre za začasen ukrep.

TikTok je sicer prva aplikacija, katere uporabo je komisija prepovedala svojim uslužbencem, so še povedali v Bruslju.

Sedež Evropske komisije v Bruslju. Foto: Reuters
Sedež Evropske komisije v Bruslju. Foto: Reuters

TikTok: "Zgrešena odločitev"

Predstavnik podjetja TikTok je dejal, da so razočarani nad to odločitvijo, za katero menijo, da je "zgrešena in temelji na napačnih predstavah". "Obrnili smo se na Komisijo, da bi jim pojasnili, kako varujemo podatke 125 milijonov ljudi v EU-ju, ki vsak mesec obiščejo TikTok," je dejal neimenovani predstavnik TikToka.

Prejšnji mesec se je izvršni direktor podjetja TikTok Šov Dzi Čev sicer sestal z najvišjimi uradniki Unije, ki so mu povedali, da mora podjetje prehoditi še dolgo pot, da si povrne njihovo zaupanje. Šov pa je dejal, da v Evropi ustanavljajo centre za lokalno hrambo podatkov, in obljubil, da bodo omejili dostop zaposlenih do teh podatkov.

TikTok je novembra lani priznal, da lahko s sedeža podjetja na Kitajskem dostopajo do osebnih podatkov uporabnikov po vsem svetu. Priznanje je sledilo razkritjem revije Forbes, da se lahko aplikacija uporablja za vohunjenje za novinarji.

Kitajsko aplikacijo so nedavno prepovedali tudi na vladnih napravah v ZDA tako na državni kot zvezni ravni. Čeprav nobena evropska vlada ni sledila Washingtonu, naj bi tudi nizozemskim uradnikom odsvetovali uporabo omenjene aplikacije.

Uslužbenci evropskih ustanov brez TikToka
Bo Slovenija sledila bruseljskemu zgledu glede uporabe TikToka?